Objavljena imena uhapšenih u akciji SIPA

Izvor: Nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhapsili osam lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo ”Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika” i “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

“Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA su locirali i lišili slobode osumnjičene Ibrahima Purića (65), Ibrahima Tarahija (59), Nijaza Sivru (65), Rušita Nurkovića, (66), Almira Sarajlića zvanog “Roki” (50), Šaćira Omanovića (45), Kasima Kavazovića (46) i Sadika Omanovića (50)”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja Centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih lica za vrijeme rata.

U saopštenju stoji da su oni osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dva civilna lica, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

Takođe, pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica A RBiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu preduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce.

Tokom lišenja slobode izvršeni su i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, gdje je pronađena određena dokumentacija o navedenim događajima, što može rezultirati proširenjem istrage u ovom predmetu.

“Navedeni ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena”, navode iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider