Obilježavanje 28 godina od stradanja 32 srpska civila na Čemernu

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

BiH

Foto izvor: RTRS

Na Čemernu, kod Ilijaša, mjestu stradanja 32 srpska civila koje su u selu zvjerski ubili pripadnici takozvane Armije BiH, danas će biti obilježeno 28 godina od tog događaja.

Kod spomenika na Čemernu u 12.00 časova biće služen parastos za ubijene srpske civile, a u 12.30 časova će članovi porodica nastradalih, delegacije institucija Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i drugi gosti položiti cvijeće na mjestu zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirjana Cabo rekla je Srni da je obezbijeđen prevoz sa porodice sa područja Istočnog Sarajeva.

– Kolona vozila kreće u 10.00 časova ispred Tržnog centra Tom da bi se u 11.00 časova u porti Crkve Svetog Petra i Pavla na Nišićima sastali sa porodicama žrtava sa područja Zvornika, Bijeljine i Brčkog i zajedno krenuli prema Čemernu – izjavila je Cabo.

Ona je navela da je prevoz obezbijeđen zahvaljujući Republičkoj upravi civilne zaštite, preduzeću “Vodovod” sa Pala, Crvenom krstu Istočno Novo Sarajevo, te Institutu za nestala lica.

Povratak u Nišiće planiran je za 14.30 časova.

Cabo je naglasila da će cijeli događaj obezbjeđivati policija iz Ilijaša, te da su u toku radovi na popravci puta prema selu, što je dogovoreno na načelnikom te opštine Akifom Fazlićem.

Zločin nad srpskim civilima u danas potpuno pustom selu Čemerno desio se u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine kada su ga napale muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo sravnili sa zemljom.

Tokom napada na Čemerno ubijeni su gotovo svi stanovnici, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u ovom mjestu sve unište.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno sve što se moglo ponijeti. Selo je ostalo razoreno i spaljeno.

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemerno su članovi porodice Bunjevac – Miloš, Mirosava, Ranko, Slavojka, Đorđo, Koviljka, Goran i Rajko.

Ubijeni su i Novko Ćetković, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, članovi porodice Damjanović – Spasenija, Ranka, Јadranka, Staka i Zdravko, Miroslav i Sreten Јanković, Radomir Јevtić, Svetozar Kapetanović, Ljubiša Lazendić.

U napadu mislimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan i Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko, Јanja i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je 8. marta 2007. godine podnijelo dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka koji su osumnjičeni za ove zločine.

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno s drugim njima poznatim licima, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Prema navodima optužnice, Hadžić je u to vrijeme bio komandant Prvog odreda “Sretno” tadašnje TO Breza, kojem su bili potčinjeni pripadnici Prve i Druge čete TO Kakanj.

Turudić je, prema optužnici, obavljao funkciju komandira Druge čete TO Kakanj, dok su Smolo, Senad, Benjamin i Haris Sikira bili pripadnici drugog voda te čete.

Tužilaštvo BiH tereti Duraka, kao aktivnog policajca i rukovodioca pripadnika aktivnog i rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Ilijaš, čiji je pripadnik bio i Spahić, dok je Mirsad Bešlija optužen kao komandir čete TO Korita, koja je pripadala TO Ilijaš, čiji su pripadnici bili i Nusret i Mirzet Bešlija.

Optužen je i Nehru Ganić u svojstvu komandanta Opštinskog štaba TO Breza, koji se tereti da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju izvršenje napada na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.

Optužnica ih tereti da su 10. juna 1992. godine izvršili napad na selo Čemerno, pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima, paljenjem pokretne i nepokretne imovine, što je dovelo do smrti 32 lica srpske nacionalnosti oba pola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

U Sudu BiH u toku je sudski proces protiv optuženih za zločine počinjene nad Srbima u Čemernu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider