Nove mjere u Sarajevu

Izvor: klix.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 months u

BiH

Foto izvor: D.Ć/klix.ba

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je nove mjere i naredbe u cilju suzbijanja širenje virusa korona.

Među novim naredbama je uvođenje redara, odnosno, kontrolora za provođenje predloženih mjera s ciljem kvalitetnijeg praćenja epidemiološke situacije.

Osim toga, donesene su mjere koje se odnose na okupljanja – zabranjeno je okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom i više od 60 na otvorenom prostoru.

Ta mjera se odnosi i na sva javna mjesta i događanja, poput proslava, vjenčanja, sahrana, političkih skupova, seminara, kongresa, komemoracija i slično ,uz držanje obavezne distance i nošenje maske.

Nalaže se Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS da nastave s odvijanjem nastave uz primjenu kombinovanih modela u osnovnim školama. Od ovog su izuzete srednje škole, koje će nastaviti da održavaju nastavu isključivo onlajn modelom. Pohađanje predškolskih ustanova se nastavlja kao do sada. Nalaže se i svim pravnim subjektima na području KS da u skladu sa radnim procesima i zadacima koje obavljaju odrede klizno radno vrijeme za zaposlene sa razmakom od pola sata/sat zbog izbjegavanja gužvi u javnom gradskom prevozu i gužvi prilikom ulaska i izlaska u/iz poslovnih prostorija – saopšteno je iz Kriznog štaba KS.

Zabranjena je i organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne zaštite koja organizuju ove ustanove.

Donesene su mjere koje se odnose na ugostiteljske objekte.

Pružanje usluga u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je isključivo na sjedećim mjestima uz obavezno poštovanje svih mjera. Ograničava se broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim radnjama i tržnim centrima. Dozvoljava se jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju zaposleni. Subjekti iz ovog stava dužni su da prate broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima moraju se osigurati pojedinačni ulasci. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele – navedeno je.

Svim zdravstvenim ustanovama naloženo je obustavljanje “hladnog programa” uz prijem samo hitnih pacijenata, a  javnim gradskim prevoznicima naređeno je da angažuju kontrolore koji će pratiti ulazak putnika u vozila.

Redari su dužni da ne dozvole ulazak putnika u vozila javnog gradskog saobraća bez zaštitne maske i preko dozvoljenog broja definisanog za svako vozilo. Nakon svakog turnusa prevozno sredstvo treba dezinfikovati – ističe se u saopštenju.

Štab je zabranio organizovanje svih amaterskih/rekreativnih treninga u zatvorenom prostoru, rekreativnim kontakt sportovima i to za sve koji nisu u takmičarskom-trenažnom procesu, kao i svim rekreativnim plesnim školama i kulturno-umjetničkim društvima. Dozvoljen je rad fitnes centrima sa spravama u skladu sa dozvoljenim brojem osoba u zatvorenom prostoru.

  1. Bilo je veijeme !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider