Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Zavidovićima i Vozući

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

Foto izvor: RTRS

Saslušanjem svjedoka odbrane, danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Na ročištu održanom 19. decembra Tužilaštvo je pokazalo dokument prema kojem komandanti korpusa snose odgovornost za uspostavljanje sistema rukovođenja i komandovanja u svojim zonama odgovornosti.

Riječ je o dokumentu koji je sačinio svjedok odbrane Ismet Alija, a koji se odnosi na sastanak načelnika Generalštaba Rasima Delića sa komandantima korpusa na kojem je zaključeno da komandanti korpusa snose tu odgovornost.

Alija, koji je 1995. godine bio načelnik Operativnog centra Generalštaba takozvane Armije BiH izjavio je da, koliko je njemu poznato, Operativni centar Generalštaba ove armije nije dobijao izvještaje o ubistvu zarobljenika.

On je pojasnio da je ta armija bila formirana “u hodu” i da je bio osjetan nedostatak školovanog kadra, tako da i izvještaji koji su stizali iz komandi korpusa često nisu bili usklađeni sa propisanim normama i standardima.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, saopšteno je iz Suda BiH.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider