Nakon izručenja, ispitan i zbog sumnje da je planirao atentate na Vučića i Dodika: Elez prošao poligraf

Izvor: Glas Srpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 month u

BiH

Foto izvor: Glas Srpske

Darko Elez (41) nakon izručenja u BiH zbog suđenja u predmetu “Lutka” i sumnje da je povezan sa likvidacijama Siniše Milićevića Tigra i Miloša Ostojića, ispitan je i zbog sumnji da je planirao ubistva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali je prošao poligraf.

Ovo je “Glasu Srpske” potvrdio Elezov advokat Senad Kreho i istakao da njegov klijent nema veze sa optužbama koja mu se stavljaju na teret.

Ispitali su ga zbog sumnji da je planirao ubistvo Vučića, Dodika i Staše Košarca. Prošao je poligraf i dokazao da sa tim nema veze. Sva djela za koja ga terete, samo su rekla-kazala. Bio je u pritvoru u Srbiji i postavlja se logično pitanje kako je mogao planirati krivična djela – rekao je Kreho.

Istakao je da se Elezu ne može suditi u BiH za krivična djela iz predmeta “Lutka” te da je ispitan samo za nova krivična djela, odnosno ubistva.

Član 35. Ugovora u izručenjima između BiH i Srbije kaže da se licima ne može suditi za djela počinjena prije potpisivanja sporazuma. Sporazum je potpisan septembra 2013. godine i prihvaćen u Srbiji u novembru 2014. godine. Djela u “Lutki” su počinjena ranije – kazao je Kreho.

Dodao je da su mu u Tužilaštvu BiH rekli da će se Elezu održati ročište za pritvor u odnosu na samo nova krivična djela.

O tim novim krivičnim djelima se ne mogu izjašnjavati dok ne vidim dokaze, a pritvoru ću se svakako protiviti – rekao je Kreho.

Elez je iz Srbije u BiH izručen u srijedu naveče pod jakim mjerama obezbjeđenja, a imao je pancira na sebi i kacigu. On je odmah saslušan na aerodromu za neka krivična djela.

Prema nekim informacijama, on bi mogao da pomogne da se riješi nekoliko nerasvijetljenih krivičnih djela, a među njima su i ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i druga. 

Ročište za pritvor Darku Elezu trebalo je da se održi juče ujutro u Sudu BiH, ali je odgođeno jer navodno tužilac nije imao ni spremljen prijedlog. 

Tužilaštvo BiH juče je saopštilo da će u popodnevnim časovima predati Sudu BiH prijedlog pritvora i da je to u skladu s zakonskim rokovima. Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” taj prijedlog nije bio upućen.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Eleza u predmetu “Lutka” da je bio vođa kriminalne grupe koja se bavila iznudama, ubistvima, pljačkama transporta novca, ali i zbog sumnje da ima veze sa likvidacijama Ostojića i Milićevića zvanog Tigar. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider