Mjere za protjerivanje 101 stranog državljanina

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

BiH

Foto izvor: RTRS

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 101 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani Turske, Avganistana, Pakistana, Maroka, Alžira, Indije, Egipta, Iraka, Irana i Јemena.

Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Ova služba sprovodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima sprovodili su zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika, Tuzle, Kalesije i Banjaluke.

Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH.

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su određene nepravilnosti u pet objekata, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdati prekršajni nalozi zbog nepoštovanja zakonskih odredbi.

Služba za poslove sa strancima je državljaninu Hrvatske koji je na području Banjaluke počinio krivično djelo otuđenje imovine, izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH u periodu od tri godine, te su ga inspektori za strance predali pripadnicima policije Hrvatske na GP Stara Gradiška.

Služba za poslove sa strancima realizovala je dobrovoljni povratak za 19 državljana Turske koji su vraćeni u zemlju porijekla.

Predmetom rada Službe od početka godine bio je 12.521 migrant, od čega je samo u posljednjih sedam dana bio 901 migrant.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.440 migranta.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa nadležnostima i kapacitetima nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u BiH, navedeno je u saopštenju.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider