Ko će sjesti u fotelju direktora SIPA-e?

Izvor: IS Radio

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 dan u

BiH

Foto izvor: Redakcija

U trci za prvog čovjeka Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA su i kandidati koji su počinili krivična djela. Ministar Dragan Mektić tvrdi da su bezbjednosne provjere u toku i da će ishod zavisiti od njihovog rezultata.

Konkurs za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA ulazi u svoju završnu fazu.

Mediji su prenijeli da je za mjesto prvog čovjeka agencije konkurisalo pet kandidata, od kojih je četiri ispunjavalo uslove.

Pored aktuelnog direktora Perice Stanića, tu je i Darko Ćulum, direktor Policije RS, javnosti poznat po kontroverznoj konferenciji za štampu nakon ubistva Davida Dragičevića. Potom, Goran Zubac, bivši direktor SIPA-e i Žarko Laketa, bivši načelnik PU Trebinje.

Objavljeno je da su kandidati prošli bezbjednosne provjere što je začudilo javnost budući da su najmanje dva kandidata osuđivana lica.

Naime, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac je u martu 2015. osuđen za nesavjestan rad u službi na godinu dana zatvora, uslovno na dvije godine. I njegov kolega Žarko Laketa je u novembru 2001. osuđen na četiri mjeseca zatvora, uslovno na godinu dana, za zloupotrebu službenog položaja.

Od kandidata za direktora SIPA-e traženo je da dostave samo izvod iz kaznene evidencije. Ta evidencija je podložna promjenama budući da je, na lični zahjtev, ukoliko ste i počinili krivično djelo, moguće brisanje iz nje. Za razliku od kaznene, postoji i operativna evidencija iz koje brisanja nema.

Sagovornici iz policijskih struktura tvrde da je u ovom slučaju napravljen presedan jer je tražen samo izvod iz kaznene evidencije.

Da biste se zaposlili u prvatnoj agenciji za osiguranje lica i imovine, kao što su „Alfa“ ili „Sektor“ sekjuriti, morate da dostavite izvod iz obe evidencije. Čak ni lovačku pušku ne možete kupiti ukoliko ne dostavite izvod iz kaznene i operativne evidencije – tvrde oni i dodaju da je ovakav pristup išao na ruku Zubcu i Laketi budući da je obojici, na sopstveni zahtjev, iz krivične evidencije brisan trag da su tokom karijere počinili krivična djela.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić, pak ističe da su bezbjednosne provjere u toku.

Kandidati su dostavili izvode iz kaznene evidencije. Međutim, izvod iz operativne evdencije može da traži samo nadležni organ po službenoj dužnosti. U ovom slučaju to je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH. Zubac i Laketa su, na lični zahtev, brisani iz kaznene evidencije, ali šta će biti u operativnoj, to ćemo tek da vdimo. Ono što mogu da kažem je da su bezjbednosne provjere u toku. Ne mogu da prejudiciram ishod, ali će od njega zavisiti i stav komisije koja će formirati rang listu na osnovu koje će se izabrati direktor SIPA-e – rekao je ministar Mektić.

Presuda za zloupotrebu službenog položaja do sada nije škodila Žarku Laketi koji je i nakon nje bio pomoćnik direktora Granične policije BiH, a potom i načelnik PU Trebinje.

Da li će pomenute presude Zubca i Laketu osujetiti u trci za mesto prvog čovjeka SIPA-e ostaje da se vidi. Ministar Mektić tvrdi da će izvod iz operativne evidencije biti relevantan.

Očekuje se da će do kraja mjeseca komisija obaviti razgovor sa kandidatima.

Konačnu riječ, na osnovu rang-liste komisije, daće Savjet ministara BiH.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar