I Washington Post pisao o aferi “Respiratori”: BiH poznata po korupciji

Izvor: Klix.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

BiH

Foto izvor: N.N.

Afera “Respiratori” stigla je do mnogih svjetskih medija. Prvi medij koji je pisao o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora bio je The New York Times, a ovog puta o hapšenju Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića pisao je i Washington Post.

Nadalje stoji da su bh. vlasti uhapsile dvojicu visokih državnih dužnosnika i vlasnika privatne kompanije koja je iz Kine uvezla stotinu respiratora za koje je utvrđeno da su beskorisni za pacijente s virusom korona. Stoji i da je Fikret Hodžić dobio 5,5 miliona dolara od Vlade da nabavi opremu.

Protiv njih trojice se vodi istraga zbog navodnog pranja novca, prevare, pronevjere državnih fondova i drugih kaznenih dijela. Privedeni su na ispitivanje kasno u četvrtak, zadržani su preko noći, a potom poslani u pritvor – piše Washington Post.

Tužioci su u svom početnom izvještaju kazali kako uvezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenje bolesnika s virusom korona. Vlasnik kompanije je odbacio optužbe da je uvezao respiratore po visokim cijenama, te kazao kako je iskoristio svoja poznanstva i veze u Kini kako bi učinio humano djelo – napisali su.

Napisali su i kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao kako ova afera može biti veoma opasna za BiH, te da je potrebno da SIPA čim prije izađe s konkretnim dokazima.

Ovi navodi nisu iznenađujući kada je Bosna u pitanju jer je ona veoma loše rangirana na godišnjoj globalnoj listi korupcije Transparency Internationala. Grupa promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mjesto od 180 zemalja – piše Washington Post.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2