Grupa aktivista iz Srbije stigla u Sarajevo

Izvor: Nezavisne novine

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Nezavisne novine

Grupa aktivista iz Zrenjanina stigla je jutros u Sarajevo kako bi učestvovali na Paradi ponosa, te pružili podršku aktivistima koji se bore za prava LGBTIQ osoba.

Autobus iz Srbije je stigao pod pratnjom do Narodnog pozorišta u Sarajevu, a aktivisti iz Srbije su se uputili prema Titovoj ulici, javlja novinar “Nezavisnih”.

Svi učesnici parade dobili su na papiru ispisane sigurnosne napomene da moraju slijediti instrukcije od policije, da se preporučuje da učesnici nakon završetka idu odmah svojim kućama, te da se izbjegava kretanje po gradu tokom dana.

Ukoliko neko od učesnika odluči ostati u centru nakon završetka Parade upute policije su da vodi računa o dešavanjima, te da bilo kakve sumnjive aktivnosti prijavi policiji, da sva vidljiva obilježja treba spremiti u neprovidnu kesu ili ruksak. Takođe se preporučuje da u narednim satima izbjegavaju Baščaršiju, Koševo, Grbavicu ili Ilidžu, takođe i veće tržne centre.

Prema nezvaničnim informacijama, određene grupe navijača Željezničara i Sarajeva se okupljaju u nekim dijelovima grada.

Stefan koji je došao iz Londona, inače je porijeklom pola iz Hrvatske pola iz Srbije, kaže da ova povorka neće mnogo toga promijeniti ubrzo na ovim prostorima, te da nije dovoljno biti jedan dan slobodan u godini.

Dodao je da je bitno biti slobodan uvijek i da je to ono za šta se oni bore.

Želim da nosim šta hoću, da budem šta hoću i da imam slobodu – istakao je Stefan.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider