Godinu dana uspješnog poslovanja prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u BiH

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

Usvojeni pozitivni godišnji izvještaji Društva za upravljanje i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda

Redovna godišnja skupština akcionara Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom, prvim dobrovoljnim penzijskim fondom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, održana je juče u Banjoj Luci. Skupštinom, kojoj su prisustvovali predstavnici osnivača/akcionara: Evropske banke za obnovu i razvoj, Skupne pokojninske družne d.d. Ljubljana i Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, je i formalno zaokružena prva godina poslovanja Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda.

Tokom skupštine su jednoglasno usvojeni Izvještaj o poslovanju, kao i finansijski izvješaji Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda za 2017. godinu. Nezavisna revizorska kuća Deloitte d.o.o. Banja Luka dala je pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje Društva za upravljanje i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda za 2017. godinu.

“Prošlo je godinu dana od osnivanja Društva za upravljanje i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda. Prije nešto manje od pola godine učinili smo prvi korak ka obezbjeđivanju dodatnih prihoda u starosti za zapsolene nekoliko javnih i privatnih preduzeća. Izuzetno je važno da je tokom ovih godinu dana sve išlo po planu, što se vidi po pozitivnim izvještajima o poslovanju i pozitivnim finansijskim izvještajima. Ono što je nama kao timu Evropskog doborovoljnog penzijskog fonda još važnije jeste da raste interesovanje građana, a posebno poslodavaca, za ovaj vid, dobrovoljnog dodatnog, penzijskog osiguranja. Vjerujem da će se taj trend nastaviti i da ćemo svakim danom sve više ispunjavati našu misiju edukacije građana i poslodavaca o doborovoljnom penzijskom osiguranju, ali i da će oni prepoznati prednosti istog” izjavio je Tomaž Završnik, direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Krajem novembra 2017. godine predstavnici nekoliko javnih i privatnih preduzeća – Autoputevi Republike Srpke, Banjalučka pivara, Elektroprivreda Republike Srpske, EuroExpress, HI „Destilacija“ Teslić, Peštan, Pošte Srpske, Lanaco, te Šume Republike Srpske, potpisali su prve memorandume o procesu pristupanja Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu. Izvršna direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak pozvala je sve zainteresovane poslodavce da se jave, kako bi dobili više informacija o ovoj vrsti penzijskog osiguranja: “Mi smo skoro svakodnevno na terenu, držimo prezentacije u javnim i privatnim preduzećima sa ciljem da dobrovoljno penzijsko osiguranje približimo građanima – poslodavcima i zaposlenima. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi privredni ambijent, ne možemo računati na sigurna primanja u starosti, tako da je planiranje raspodjele ličnog dohotka s ciljem ostvarivanja dodatnih prihoda u starosti sasvim logičan izbor, ali i pokazatelj društveno odgovornog poslovanja i ponašanja.”

Dobrovoljno penzijsko osiguranje u zemljama okruženja (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija) funkcioniše u prosjeku već 15 godina. Osnivanjem Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) građani u Republici Srpskoj prvi put su u prilici da uplate na lične račune kasnije koriste kao dodatnu penziju. Uplatu sredstava u penzijski fond mogu vršiti građani samostalno (neposredno) ili posredstvom svojih poslodavaca.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider