Dodik: Srpskoj pravoslavnoj crkvi vratiti imovinu u Sarajevu

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Glas Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da mora biti riješeno pitanje nevraćene imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sarajevu.

Dodik je na Božićnom prijemu koji je upriličio mitropolit dabrobosanski Hrizostom ocijenio da ovaj prijem pokazuje da BiH ima potencijal da uvažava različite vjere, ali da je današnje okupljanje ipak u sjenci činjenice da SPC-u nije vraćena imovina i da objekte milionske vrijednosti u Sarajevu zadržavaju federalne i kantonalne vlasti, koje ništa ne čine da se to pitanje riješi.

Ovo je po ko zna koji put da se organizuje prijem za Božić, a da se ponavlja ista matrica – da niko ništa nije uradio po tom pitanju. To govori o odnosu Sarajeva prema SPC, koji je katastrofalno loš, koji ne može da pokaže da je ovaj grad multietičan, jer ne uvažava osnovna prava, a to je pravo vjerske zajednice na imovinu – rekao je Dodik.

Napomenuo je da u ovom pogledu ni međunarodna zajednica ništa nije učinila. “

To pokazuje da je to sprega međunarodnog faktora i vlasti u FBiH i Kantonu Sarajevo da se ta imovina ne vrati – navodi Dodik.

On je dodao da ni pokušaji dogovora na najvišem nivou nisu dali rezultata, podsjetivši da je prije 15 godina na sastanku u Vašingtonu utvrđena obaveza da se to pitanje riješi, ali ni do sada nije riješeno.

To govori da Sarajevo ne može da ima epitet grada koji uvažava sva prava – rekao je Dodik i poručio da pitanje vraćanja imovine SPC-u mora biti riješeno.

Dodik je na prijemu svim ljudima poželio zdravlje i sreću, kao i društvu u cjelini, istakavši da je Božić vrijeme okupljanja i mirboženja.
Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov su sa mitropolitom Hrizostom obišli Sabornu crkvu u Sarajevu.

Mitropolit Hrizostom je Dodiku i Ivancovu pokazao i nekadašnju zgradu Bogoslovije u Sarajevu, koja se nalazi pored Saborne crkve, a u kojoj je smješten Ekonomski fakultet.

Zgrada Bogoslovije u Sarajevu je jedan od značajnijih objekata SPC koji je na volšeban način otet 1962. godine.

Vraćanjem ove zgrade SPC bio bi poboljšan kvalitet njenog postojanja u Sarajevu, jer bi SPC organizovala sve ono što je potrebno od biblioteke, muzeja, arhiva, socijalne službe…

Mitropolit Hrizostom je nedavno izjavio da sarajevske vlasti neće da vrate ovaj objekat, jer je to za njih vrlo unosan biznis budući da mnogo zarađuju zahvaljujući toj zgradi.

Ranije danas Dodik i Ivancov razgovarali su u Istočnom Sarajevu o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider