Dodik: Neću dozvoliti razgradnju Srpske

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

BiH

Foto izvor: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da podnese ostavku zbog prećutkivanja pisma predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, u kome je traženo mišljenje Predsjedništva u vezi s imenovanjem stranog sudije u Upravnom sudu BiH.

Željko Komšić odbio je da to uradi. Dodik je najavio da će u narednih dan-dva u parlamentarnu proceduru, biti upućen prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa prestanak mandata stranih sudija.

Srpski član Predsjedništva pozvao se na mehanizam zaštite vitalnog entitetskog interesa na dvije odluke Predsjedništva, donesene glasovima bošnjačkog i hrvatskog člana.

Nikada kraća sjednica Predesjedništva. Desetak minuta bilo je dovoljno Miloradu Dodiku da, shodno zaključcima Narodne skupštine da predstavnici Srpske ne doprinose donošenju odluka u institucijama BiH, glasa protiv predloženog dnevnog reda.

Istovremeno, druga dva člana odbila su njegov prijedlog da se utvrdi odgovornost Željka Komšića, zato što je svjesno izmanipulisao predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i javnost u vezi s imenovanjem stranog sudija.

Moj cilj je da se utvrdi odgovornost i zato mislim da je sasvim pristojno da gospodin Komšić ukoliko ima moralnog dignetita i ukoliko mu je stalo do zemlje koju žučno zastupa da podnese ostavku. To je njegova odgovornost – poručio je Dodik.

Na optužbe da je svjesno, prećutkivanjem, prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva, iz Komšićevog kabineta odgovaraju da tri kabineta u isto vrijeme dobijaju poštu i da je problem što je ne čitaju.

To naprosto nije tačno, jer je pismo iz Strazbura numerički adresirano samo na jedan Komšićev kabinet, dok je sva pošta numerički naznačava na sva tri kabineta.

Mogu imati razumijevanja za njegova stanja, ali ne mogu raspravljati s njegovim bijesnim glistama. To što se njemu ne sviđa što sam ja u Predsjedništvu, moraće da se strpi još dvije godine – rekao je Komšić.

Milorad Dodik je najavio da će pismom obavijestiti predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da je izmanipulisan od strane predsjedavajućeg Predsjedništva i da nije provedena obavezna ustavna procedura u vezi s davanjem mišljenja na imenovanja stranog sudije u Ustavnom sudu BiH.

Prije dan, dva kada iz kabineta Džaferovića rečeno je dao je on da nije upoznat s tim. On će sada reći da jeste. Očigledno se radi o bloku. Јa sam tu sam, njih su dvojica – istakao je Dodik.

Džaferović je naveo da članovi njegovog kabineta, a i on nije razgovarao sa Dodikom.

Јa mislim da Komšić nikoga nije obmanuo – dodao je Džaferović.

Klub SNSD-a zajedno sa Srpskim i Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine sutra, najkasnije prekosutra, uputiće u parlamentarnu proceduru Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH. Prema tom prijedlogu, Predsjedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlamentarna skupština bi ih potvrđivala. Izbor šest preostalih, ostao bi kao i do sada po tri u entitetskim parlamentima.

– Ova kriza može da bude završena samo ukoliko Ustavni sud poništi svoju odluku i ukoliko se izbace strane sudije iz Ustavnog suda inače neće biti moguće donijeti bilo koju odluku u organima BiH Predsjedništvu,Parpamentarnoj skupštini i Savjetu ministara – poručio je Dodik.

Na pozive Tužilaštvu BiH da djeluju prema onima koji kako to predstavljaju u Sarajevu, ne provode odluku Ustavnog suda BiH, Dodik odgovara da je spreman i na hapšenje, ali da će rpskaS imati spreman odgovor. Ponavlja da Ustavni sud BiH radi u interesu Bošnjaka, na razgradnji Srpske i nema legitimnost da bi se poštovale njegove odluke.

Evo uhapsite me ako možete. Vaše Tužilaštvo i Sud BiH, možete da okačite “mačku o rep”. Bilo bilo kakav progon, ukoliko to uradite protiv mene neće se poduzeti mjere, ali ukoliko to uradite protiv bilo koga drugog iz Srpske sem mene preduzećemo mjere i vidjećete kako će raditi Sud i Tužilaštvo – naveo je Dodik.

Sutra u Sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu biće organizovan sastanak svih srpskih predstavnika koji rade u institucijamai BiH. Biće razmatrani daljnji koraci u vezi sa neučestvovanjem u donošenju odluka i na nižim organima BiH. Najavljujući taj sastanak, Dodik je rekao da je ustavno pravo srpskih predstavnika da glasaju za i protiv, ali da ostaju u institucijama BiH.

Јa sam danas bio na sjednici. Biću na sve i jednoj. Svi naši delegati i poslanici biće na sjednicama. Vidjeli ste kako glasaju. Održavaće se sjednice Savjeta ministara, ali neće donositi nijednu odluku. Neće donijeti odluku ni o produženju privremenog finansiranja u BiH ako neće hoće haos neka izvoli – rekao je Dodik.

S obzirom da je bio preglasan, srpski član Predsjedništva zatražio je zaštitu vitalnog entitetskog interesa zbog odluke o dolasku crnogorskog predsjednika u BiH i prihvatanje Sporazuma o statusu između BiH i Evropske unije o djelovanju FRONTEXa. Ipak, napravio je presedan i učestvovao u donošenju odluke kojom je zajedno sa druga dva člana Predsjedništva, odbio zahtjev za pomilovanjem jednog teroriste i prodavca narkotika čime bi im bile smanjene kazne. Ali to ne mijenja ništa u provođenju zaključaka Narodnoj skupštini Srpske, kaže Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider