Detalji akcije SIPA: Izdato više hiljada nelegalnih diploma, uhapšen političar

Izvor: Nezavisne novine

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Ilustracija

Nekadašnji visoki politički funkcioner i generalni sekretar političke partije A SDA (Stranka demokratske aktivnosti), Admir Hadžipašić, prema još nezvaničnim informacijama, uhapšen je jutros u velikoj akciji hapšenja lica koja su povezana s nezakonitim izdavanjem diploma za fakultete i srednje škole.

Radi se o akciji pod nazivom “Pero”, koju provodi Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više gradova BiH. Hadžipašić je, kako saznajemo, uhapšen u Cazinu, u prostorijama Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus”, čiji je direktor i jedan od osnivača.

Radi se o centru koji pruža usluge dokvalifikacija, prekvalifikacija i usavršavanja za više stručnih zanimanja, te organizuje kurseve njemačkog i engleskog jezika.

Hadžipašić je u dva mandata obnašao funkciju poslanika u Skupštini USK, a jedno vrijeme bio i njen predsjedavajući. Također, u jednom mandatnom periodu bio je i delegat ispred Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ostavku na sve političke funkcije, kao i na mjesto generalnog sekretara  A SDA, podnio je nakon što se u javnosti pojavio videosnimak u kojem Hadžipašić, od jedne ženske osobe, traži seksualne usluge kako bi je zaposlio. Sem njega, u toku akcije više osoba je uhapšeno na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva. 

Akcija je pokrenuta zbog postojanja osnova sumnje u organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca. Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva USK i Kantonalnog suda USK.

“Nezavisne” saznaju da se istraga vodi protiv 20 lica i da je u toku dana planiran pretres 12 lokacija.

Kako saznajemo, predviđeno je hapšenje jednog policijskog službenika i jednog lica zaposlenog u državnoj agenciji, a ta dva lica se dovode u vezu sa odavanjem službenih tajni.

  1. Kada će na red doći ostale “visoke škole”

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider