Delimustafić: Niko mi nikada nije rekao za dešavanja u Velikom parku

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 dana u

BiH

Foto izvor: Arhiva

Na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić izjavio je da mu niko nikada nije rekao za dešavanja u Velikom parku, niti je dobio neku zabilješku ili pisani dokument o tome.

Nisam bio obaviješten i ne znam da li sam i trebao biti, jer je 90 odsto poslova pripadalo vojnoj bezbjednosti na čijem čelu je bio Kerim Lučarević. Јa sam više bio politička ličnost vezana za Predsjedništvo – rekao je Delimustafić.

Ovaj svjedok Tužilaštva rekao je da je tek 2000. godine čitao u nekim stenogramima u Beogradu da su se srpski vojnici predali Teritorijalnoj odbrani i da su prešli u TO.

Delimustafić je naveo da je ministar bio do juna ili jula 1992. godine, da mu je zamjenik bio Vitomir Žepinić i da je imao osam ili devet pomoćnika, koji su samostalno donosili odluke.

Svjedok je rekao da je u sastavu MUP-a bila i Služba državne bezbjednosti /SDB/, na čijem čelu su bili Brano Kvesić i Asim Dautbašić.

Dautbašić je bio smješten na više lokacija, pa i u Domu policije, gdje je bila Specijalna jedinica pod komandom Dragana Vikića. Ne znam po čijem naređenju je tu došao, s njim sam rijetko imao komunikaciju. Njega je zadužila SDA da kontroliše sve koji nisu članovi te stranke, među kojima smo bili ja i Vikić – izjavio je Delimustafić.

On je dodao da misli da je prvi pretpostavljeni Vikiću bio pomoćnik ministra za policiju, a u to vrijeme to je bio Јusuf Pušina.

U nastavku suđenja, tužilac Vesna Ilić je pročitala iskaz nekadašnjeg načelnika za bezbjednost Četvrtog korpusa Јugoslovenske narodne armije /ЈNA/ Petra Simovića, koji živi u Srbiji.

U iskazu Simović je naveo da je odmah bio obaviješten o zarobljavanju osam vojnika na Dobrinji i da je preduzeo mjere da sazna šta se događa.

On je dodao da je s određenim ljudima u Sarajevu imao korektne kontakte i da mu je Bakir Alispahić, nakon nekoliko dana, telefonom dao imena tri do četiri lica muslimanske nacionalnosti, s prijedlogom za razmjenu, a da je poslije dobio još nekoliko imena.

Simović je naveo da se raspitivao i saznao da lica sa spiskova više nisu među živima, te da je bilo nekih koji su ubijeni u Foči.

On je naveo da je Alispahića, koji je u to vrijeme bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Sarajevu, smatrao profesionalcem i da misli da nije naredio ubistva.

Osim Vikića, u predmetu “Veliki park”, za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Naredno ročište zakazano je za 20. februar.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider