Čović: Imenovati predsjedavajućeg i dati šansu novom Savjetu ministara

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 sedmica u

BiH

Foto izvor: Arhiva

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je da treba odmah imenovati predsjedavajućeg Savjeta ministara i dati šansu novom Savjetu ministra.

Čović je naglasio da se sve ono što se dovodi u vezu sa NATO-m i Godišnjim nacionalnim planom, kao i mnogo drugih stvari, može vrlo jasno riješiti kroz novi Savjet ministara i institucije.

Ne smiju nas danas bilo kakva pitanja okrenuti na drugi plan, osim da imamo izvršnu vlast na nivou BiH. Јasno je da izvršna vlast na nivou BiH više ne može funkcionisati, jer je ista osoba i predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, dva stuba vlasti, što je nepomirljivo – istakao je Čović.

On je rekao novinarima u Mostaru da je o svemu ovome prošle sedmice upoznao američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona, kao i još neke ambasadore, s kojima je nastojao “prepoznati dinamiku” u vezi sa procesom formiranja vlasti.

Čović se nada da je 5. septembar “snažan okvir” da se izađe iz problema u vezi sa formiranjem vlasti.

Mi smo nešto potpisali, a to je produkt dugog pregovaračkog procesa i prvo to treba realizovati. Prokockali smo 25 ili 26 dana. Potpis koji smo stavili 5. avgusta na sporazum o formiranju vlasti u Kancelariji Evropske unije bio je toliko snažan i raspravljen, bez otvorenih pitanja, da je bilo za očekivati da taj proces bude završen do prošle sedmice – naveo je Čović.

Naglasio je da nema drugog puta već tražiti kompromis i dogovor.

Ono na čemu će predstavnici hrvatske politike insistirati jeste da se što prije uspostavi vlast. Naš evropski put i put u NATO savez su neupitni, ali pošto svi ne dijelimo iste vrijednosti, moraćemo se prilagoditi i pronaći pravu dinamiku i odrediti šta je to tehničko, a šta starteško pitanje – rekao je Čović.

Istakao je da je stav Hrvata jasan – obezbijediti konstitutivnost, ravnopravnost i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na svim nivoioma vlasti i dati šansu da nova vlast što prije profunkcioniše kako bi pokrenuli mnoge ekonomske programe i uhvatili se u koštac sa socijalnim problemima koje imamo.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar