BiH: 15 mladih stručnjaka za velike zvijeri

Izvor: Nezavisne novine

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Privatna arhiva/RAS Srbija

Na Sutjesci je završena sedmodnevna obuka 15 mladih stručnjaka iz BiH za istraživače velikih zvijeri: medvjeda, vuka i risa.

Kako su se pohvalili organizatori, kandidata je bilo skoro pet puta više nego mjesta u kampu za obuku, jer su velike zvjerke, očigledno, na velikoj cijeni u BiH.

Ponosni smo što smo dobili prijave 65 kvalifikovanih mladih ljudi iz cijele BiH, koji su pokazali zainteresovanost za usavršavanje u ovoj specifičnoj oblasti. Nažalost, broj učesnika je bio ograničen, pa nisu svi mogli da budu dio obuke – ističe Aleksandra Anja Dragomirović, koordinatorka projekta „Izgradnja kapaciteta stručnjaka za velike zvijeri u BiH“ u Centru za životnu sredinu Banjaluka.

Ona ističe da je istraživanje velikih zvijeri nedovoljno zastupljeno u BiH, a na fakultetima se ne uči dovoljno o ovoj oblasti, iako je, u evropskim okvirima, BiH vrlo bogata tim vrstama životinja. Zato je organizovana obuka, koja je okupila ekologe, biologe, šumare, lovce i veterinare, željne novih znanja. Očekuje se da se oni uključe u istraživačke projekte o velikim zvijerima u BiH, kakav je i projekat „Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida“.

Obuka za istraživače održana je na području Nacionalnog parka Sutjeska, u organizaciji Centra za životnu sredinu i njemačke fondacije “EuroNatur”, a pod pokroviteljstvom “Bernd Thies” fondacije iz Švajcarske.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider