Apiterapija sve popularnija u USK: Vazduh iz košnica jača imunitet

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Ilustracija

Zdravstveni tretmani putem apiterapije, odnosno udisanja zraka iz pčelinjih košnica, sve se više praktikuju na području Unsko-sanskog kantona, gdje već postoji i djeluje nekoliko apikomora koje služe u pomenute svrhe.

Šefik Rošić, stručnjak iz ove oblasti, smatra kako apiterapija može dati novi zamah u razvoju pčelarstva na ovim prostorima.

Ovaj tretman danas priznaje savremena medicina i on može u značajnoj mjeri doprinijeti liječenju i prevenciji mnogih bolesti. Za apiterapiju je značajno da pčelari proizvode što kvalitetnije proizvode bez prisustva hemijskih supstanci koje nisu dobre u medu. Također, važno je promovisati apiterapiju i upoznati ljude o svim njenim pozitivnim stranama – istakao je Rošić.

Hazim Hodžić, predsjednik Udruženja pčelara “Kesten” iz Cazina, ističe kako je potrebno što češće govoriti o ljekovitosti meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Med sadrži različite tvari i vitamine koji imaju izuzetno ljekovita svojstva po zdravlje čovjeka. Posebno bih naglasio naš poznati med od kestena, koji je priznat i u svjetskim okvirima – istakao je Hodžić.

Jedan od pčelara koji danas posjeduju apikomoru je i Ilijaz Ramić iz Sanskog Mosta, koji ističe kako ova inovativna tehnika u posljednje vrijeme nalazi sve veću primjenu i sve više korisnika.

Jača imunitet i posebno je efikasna u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih, ali odlični rezultati se postižu i kod osoba koje boluju od stresa, srčanih i nervnih bolesti. Sistem rada apikomore je da se upotrebom inhalatora udiše ljekoviti zrak direktno iz košnica, pri čemu je pacijent potpuno zaštićen od eventualnog uboda pčela -kaže Ramić.

Prema njegovim riječima, eksperimentalna primjena ove komore dala je odlične rezultate.

Potrebno je da se inhalirate 10 do 15 minuta i već se mnogo bolje osjećate. Dovoljno je samo da uđete u drvenu kućicu i udahnete vazduh iz košnica u kojima se nalazi 50.000 pčela i rezultati će odmah biti vidljivi – kaže ovaj sanski pčelar.

Dodaje kako je ovaj zdravstveni tretman posebno razvijen u Sloveniji, gdje je on godinama bio na privremenom radu.

Prema Ramićevim riječima, ovakav vid prakse u oblasti pčelarstva može donijeti višestruke koristi u budućnosti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider