614 Osoba poginulo od mina i pored znakova upozorenja u poslijeratnom periodu u BiH

Izvor: srpskainfo

Objavio:

vijesti

- prije 2 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Maxim Shipenkov/EPA

U poslijeratnom periodu u Bosni i Hercegovini je od mina povrijeđeno 1.758 osoba, od čega 614 smrtno stradalo. Prošle godine je registrovan jedan incident u kojem je jedna osoba poginula, jedna osoba je teže povrijeđena i dvije osobe su lakše povrijeđene.

I pored znakova upozorenja na mine, zbog loše ekonomske situacije u zemlji građani Bosne i Hercegovine ipak ulaze u minsko polje kako bi prikupili ogrjev ili sekundarne sirovine.

Pomoć žrtvama

Od 1996. godine prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 123 deminera, od čega 74 deminera smrtno.Sead Muratović ostao je bez noge u minskom polju. Stradao je od protivpješadijske mine i stopostotni je invalid.

– Sistemski nije bilo podrške. Nikakvi fondovi, edukacije za promjenu radnog mjesta, tako da sam se snalazio u životu sam. Osim stresova, od države nisam dobio ništa – rekao je Muratović.

Težište pomoći žrtvama mina odnosi se na potpunu socioekonomsku reintegraciju žrtava mina u društvo.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom

BiH je dostavila izvještaj o implementaciji Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u martu 2013. godine. Oba entiteta u BiH su donijela svoje strategije za unapređenje položaja osoba s invaliditetom.

Ugroženost minama

U BiH zaostalo je od 75.000 do 80.000 mina iz rata. Problem s minama prisutan je u 129 opština, odnosno 1.398 ugroženih mjesta. Deset najugroženijih opština su Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf-Uskoplje, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar