Pet najpouzdanijih automobila iz ove decenije

Izvor: redakcija/ Dragan Antić

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Auto svijet

Pri kupovini automobila, pored standardnih stvari koje kupci uzimaju u obzir – jačine motora, odnosa cijene i kvaliteta, dodatne oprema i estetike, važan preduslov za kupovinu, bilo polovnog ili novog vozila, je pouzdanost koju taj model, odnosno proizvođač, nudi.

Brojne organizacije koje se bave automobilima i prate trendove u automobilskoj industriji, svake godine rade istraživanja, procjene i preporuke koje se tiču upravo onih modela za koje važi da su pouzdani i kvalitetni. U nastavku teksta predstavljamo pet najpouzdanijih automobila koji su obilježili posljednju deceniju.

Vozila koja se isplati kupiti

Jedna od najpoznatijih, ujedno i neprofitnih organizacija, koja se bavi kvalitetom i poudzanošću vozila – Consumer Reports – navodi nekoliko karakteristika koje pouzdani automobili imaju. Prilikom testiranja, vozilo mora da prođe 17 testova, pa to dovoljno svjedoči o ozbiljnosti samog izvještaja.

U jednačinu ulazi sve, od voznog stanja i dinamike kretanja, pa do enterijera i estetike vozila. Broj godišnjih servisa, elektrika ili lako grebanje enterijera dio su karakteristika automobila na osnovu kojih se donosi konačan sud o kvalitetu vozila i njegovoj pouzdanosti. Naravno, ukoliko možete kupiti auto delove povoljno, to olakšava odluku da izaberete baš neki od sljedećih modela.

#1 Toyota 4Runner

Terenski automobil Toyota 4Runner kojem neki zamjere zastarjelost i nedostatak prefinjenosti, apsolutni je šampion kad je u pitanju pouzdanost. Duže od 10 godina, ovaj model japanskog proizvođača automobila nalazi se na samom vrhu izvještaja organizacije Consumer Reports. Toyota je jedan od proizvođača koji se nalaze u top 10 najtraženijih marki automobila u Evropi.

Prva asocijacija na ovaj automobil nije vožnja po putevima, već nepristupačnim terenima i zahtjevnijim uslovima, ali je i dalje poželjan kao model za gradsku vožnju. Iako Toyota 4Runner nije podlegao redizajnu od 2010. godine, kupovina ovog modela garantuje neprobojno vozilokoje je pouzdani saputnik na svim terenima i u svim uslovima vožnje.

#2 Toyota Prius

Još jedno vozilo iz fabrike japanskog proizvođača automobila koje je postalo sinonim za vožnju po predgrađima Amerike i Evrope je Toyota Prius. Pouzdanost modela dobija na značaju ako se u obzir uzme činjenica da je hibridni automobil, koji ide na električni pogon, već 12 godina na listi.

U svakoj varijaciji, od karavana do mini-izdanja, pouzdanost i trajanje baterije izdržale su svaki test. Kako od 2011. nije pronađen ni najmanji propust koji bi uticao na to da se ovaj automobil kotira niže na listi, on već skoro deceniju predstavlja najpouzdanije putničko vozilona svijetu.

#3 Mazda3

Da Japanci prave odlične automobile znaju svi, pa zato i ne čudi da se još jedan od japanskih proizvođača vozila nalazi na listi najpouzdanijih modela. Automobil marke Mazda3prošle godine je ponovo dobio maksimalne ocjene nakon testiranja i pokazao zašto se posljednjih decenija nalazi u samom vrhu kada su u pitanju kvalitetna i pouzdana vozila.

Tokom čitave decenije testiranja, motor, transimisija, sistem kočenja i oprema prolazili su testiranje sa najvišim ocjenama. Kako se potražnja za limuzinama i većim automobilima bude smanjivala, tako će Mazdina uloga na tržištu polovnjaka sve više da raste. Imajte to na umu sljedeći put kad budete išli na pijac polovnih automobila.

#4 Toyota Rav4

Ovom listom najpouzdanijih automobila dominiraju Tojotini modeli, a za to postoji puno razloga. Skoro savršen dizajn i kvalitet na uvijek visokom nivou, garantuju visoku poziciju modela Toyota Rav4 na listi najpouzdanijih automobila na svijetu. Tojotin krosover, koji se proizvodi u fabrici u Kanadi, koristeći japanske dijelove za oko polovinu sklapanja svakog modela, pronašao je savršen balans za kvalitetno vozilo.

Dva puta u posljednjih deset godina, tačnije 2013. i 2016. model je doživio redizajn, dok se ove godine očekuje nova Toyota RAV4. Ipak, od 2012. godine ovaj automobil je besprijekoran na svim testiranjima. Model nije rijetkost na ulicama ovog dijela Evrope, a sjajne karakteristike i performanse ga čine jednim od najpoželjnijih automobila na svijetu.

#5 Lexus ES

Većina vozila koje smo naveli u ovoj listi pripadaju grupi pristupačnih modela, ako se u vidu ima standard zemalja gdje su ona najprodavanija. Međutim, model Lexus ES spada u grupu luksuznijih, za one sa dubljim džepom. Već 11 godina, japanski proizvođač luksuznih automobila može da se pohvali vozilom koje ima besprijekornu ocjenu na svim testovima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider