Jeep će možda ipak odustati od imena Cherokee?

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 month u

Auto svijet

Foto izvor: Jeep

Apel poglavice plemena Čiroki možda i urodi plodom.

Vrhovni poglavica plemena Čiroki, Čak Hoskin mlađi, zatražio je u februaru od američkog proizvođača automobila Jeep da više ne koriste oznaku “Cherokee” na svojim terencima.

Mislim da je došlo vrijeme i za korporacije i za timove u kolektivnim sportovima u SAD da povuku iz upotrebe imena, slike i maskote američkih starosedelaca koje koriste za svoje proizvode i sportska takmičenja. Siguran sam da je to što čine dobronamjerno sa njihove strane, ali nama se ne odaje počast tako što ćete ime našeg plemena izlijepiti po bokovima automobila – izjavio je tada Hoskin.

Iako Jeep u prvom odgovoru na ovaj zahtjev nije pokazao želju da preispita svoju odluku o upotrebi oznake Cherokee, izgleda da su se stvari u međuvremenu pomijerile sa mrtve tačke.

Nakon što se u medijma proširila vijest o zahtjevu vrhovnog poglavice Hoskina, reagovao je prvi čovjek kompanije Stellantis – vlasnika brenda Jeep, Karlos Tavares.

On je ostavio mogućnost da se ovo pitanje riješi na zadovoljstvo obe strane, ali nije precizirao kada bi se to moglo dogoditi.

Tavares je u intervjuu za Wall Street Journal izjavio da “ako postoji problem oko imena, kompanija će ga riješiti”.

U ovoj fazi ne znam da li postoji stvarni problem – kazao je Tavares.

Spremni smo da o tome razgovaramo sa odgovarajućim ljudima i bez posrednika.

U nedavnom, naknadnom intervjuu za Automotive News, poglavica Hoskin rekao je da je Jeep stupio u kontakt sa njim, ali da se činilo da, uz dužno poštovanje, odbija da odustane od imena Cherokee.

Ipak je izgledao optimistično.

Takođe su ostavili otvorena vrata za dalje razgovore, kao i mi – rekao je Hoskin i dodao da misli da je to bio dobar razgovor.

Jeep Cherokee je prvi put predstavljen 1974, dok se Grand Cherokee, modernijeg izgleda, pojavio 1993. Model Cherokee je u SAD promijenio ime 2001. godine, ali je taj naziv ponovo vraćen 2013. na novoj generaciji ovog automobila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider