Srpska politička horor priča sa lokalnom problematikom, ali ne i tematikom

Objavio:

Arsene Lupin

- prije 5 godina u

trebevic.net

Foto izvor: ilustracija

Шћепан Мали био је лажа и скитница, али је знамениту епоху у Црној Гори и у околини учинио именујући се рускијем царем”

Care, care govedare, koliko ima sati?

Tri mišja-promrlja car preko ramena i ne gledajući u tom pravcu. On odlično zna da , kada se približe blizu, dovoljno će biti reći „pao sat u bunar“ i vratiće igrače na početak.

Više ga je zanimala igra na 64 polja pred njim. Igralo se po pravilima lige, a ona su glasila da si mogao da uzmeš figure koje želiš i koliko želiš. S tim da su pijuni najmanje vrijedili, ali si za jednog npr. laufera mogao da uzmeš tri pijuna. Rezervne figure su mogle da se iskoriste u početnom položaju čim bi njihov prethodnik bio pojeden i tako sve dok ne nestane figura. U sljedeću partiju bi se, osim nove garniture mogle prenijeti preostale figure, a car je jako dobro razvio sistem u kome je igrao samo sa pijunima. I kad bi pijun dosao do kraja da izvuče kraljicu on bi opet uzimao pregršt novih pijuna. Trošio ih je nemilice po partiji. Sa njima je gušio poteze protivnika. Gdje god da doskoče čekali su ih njegovi pijuni.

Pijuna nikad neće nestati smješkao se car kad odjednom osjeti nečije prisustvo u blizini. Okrenu se i na par metara od sebe primjeti igrača.

Otkud ti tu? Rekao sam tri mišja, ne tri konjska.

Nisam ja kriv što su mi stopala velika-reče igrač pravdajući se što je došao u carevu blizinu

Hmmm..ko je sad na redu? Opet ti? Pao sat u bunar– nasmiješi se car i posla igrača po ko zna koji put na početak.

Okrenuo se ponovo šahovskoj tabli. Protivnik je tamanio njegove pijune, ali ih je on bez ikakve sekiracije zamjenjivao novim sve dok…posegnuo je rukom na uobičajeno mjesto,a tamo nije bilo figura. Nemoguće pomisli car i pokuša da prepipa okolo. Ništa. Gurnu ruku u džep i tamo ništa. Ali bukvalno ništa. Počeo je da se preznojava.

Čuo je glas iza sebe –Care, care govedare imas pijuna iza sebe.

Pogledao je i vidio je figuru koja se okotrljala na teren rezervisan za igrače. On nikad nije bio igrač. I nije došao do pozicije cara pravilima. On čak nikad nije ni igrao ovu stupidnu igru. Ni kao dječak. Igrao je lastiša sa drugaricama dok su mu se njegovi vršnjaci smijali i zadirkivali ga. Ko se sada smije, mislio je svih ovih godina dok je ljude vraćao na početak sa “pao sat u bunar” i dok je na drugoj strani trošio pijune nemilice. Sad posljednja figura koja može da ga spasi stoji na terenu. A on ne smije tamo. Nema m**a. Ustanovio je to maloprije tražeći pijune u džepu. Da li igrači znaju da nema m**a? Pa sve i da saznaju ima Njega. Zaštitnika. Otrčaće mu kao i do sad nekoliko puta da se žali da mu se kradu figure.

 Ali kako će sad doći do njega? Na putu je toliko topova, laufera i skakača koje je on odbacivao godinama igrajući sa pijunima…

…figura, pijuni, tri mišja, pao sat u bunar, ema esesa…

Budi se, šta ti je?!

Otvorio je oči i vidio lice svoje žene.

Opet buncaš u snu, ladno igraš lastiša u snu– zadirkivala ga je jedina osoba na svijetu koja je mogla da ga voli

Skočio je i krenuo u kupatilo da se umije. U stvari želio je da provjeri…da su još tu. Nasmiješio se kad ih je napipao. Opet se osjećao pobjednički i samouvjereno je krenuo nazad u krevet kada ga je presjekao bol u stopalu. Odskočio je i pogledao na pod…figura pijuna je stajala na podu. Neko se igrao, nemoguće…pogledao je prema ženi, stajala je raspuštene kose i spuštene glave na vratima. Čuo je samo

Care, care govedare koliko ima sati

  1. kakav surovo istinit prikaz trenutne političke situacije gospode bože, naježila sam se!

  2. Care care govedare, iscurilo vrijeme…

  3. Nije loša priča. Samo, zašto se pisac krije iza pseudonima?

  4. momak ajde popusti…malo a?! 🙂

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2