Velika rasprodaja Jugonostalgije: Simboli SFRJ traženi na tržištu antikviteta, koštaju i do 2.200 evra

Izvor: blic.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Zanimljivosti

Grbovi, ordeni, novčanice i drugi simboli bivše Jugoslavije spadaju među najtraženije i najskuplje antikvitete na internet oglasima, koji su elektronska zamjena za nekadašnje buvljake. Poznavaoci prilika upozoravaju da su mnogi od tih predmeta precijenjeni, pogotovo ovih dana.

Jugonostalgičari ne štede evre, dinare, konvertilibilne marke ili hrvatske kune, da bi kupili čuvenu crvenu novčanicu od 100 dinara iz zlatnog doba Jugoslavije. Kultna „crvena“ ili, kako su je osamdesetih zvali „konj“, u opticaju se pojavila 1963. godine, kao novčanica od 10.000 starih dinara, da bi nakon denominacije postala nova stodinarka.

U vrijeme kada je bila pravi novac vrijedila je oko tri njemačke marke i bila je simbol prosperiteta i blagostanja. Danas se za ovu novčanicu traži i po dvadesetak evra.

Kupuju se i prodaju i ordeni, među kojima je najatraktivniji Orden narodnog heroja. Ovaj orden je bio tek četvrti u rangu odlikovanja SFRJ, ali kako je dodijeljivan najhrabrijim partizanskim ratnicima, ima posebnu simboličku vrijednost.

Na jednom internet portalu, na kome se okupljaju kolekcionari je zabilježeno da je Orden narodnog heroja, koji je pripadao Voji Radiću, sa kutijom i poveljom, na aukciji 2006. prodat u SAD za skoro 3.000 dolara.

Već godinama na internetu nema ponude za prodaju originalnih Ordena narodnog heroja, kojih je od 1942. do 1991. dodijeljeno ukupno 1.322.

Internet oglasi su, međutim, puni grbova SFRJ, Titovih bista i portreta, stripova o Mirku i Slavku i drugih sitnica iz doba SFRJ.

Mnogi kolekcionari smatraju da su ovi suveniri na internet tržištu precijenjeni. Tvrde da cijene dižu Slovenci, koji su najveći jugonostalgičari, a pri tom i najbogatiji na Eks-ju prostoru.

– Čim se na internetu pojavi neka jugonostalgična sitnica, odmah se nađe i Slovenac koji za nju ponudi bar desetak evra, što je često nerealna cijena – kaže jedan banjalučki kolekcionar.

Pred 29. novembar ili 25. maj, kada se mnogi jugonostalgičari spremaju na izlete u Kumrovec, Jajce ili Kuću cvijeća, pojave se i mešetari, koji pokupuju sve predmete sa obilježjima SFRJ, pa ih po „monopolskim cijenama“ preprodaju ostarjelim Titovim pionirima.

Cjenovnik

Partizanska spomenica 1941. – original 150 evra

Orden narodnog heroja – original 2.200 evra

Orden rada sa srebrnim vijencem – 12 evra

Medaljon sa likom dr Mladena Stojanovića – 12 evra

Serija značaka titove štafete – 70 evra

Komplet tri zastave SFRJ , SKJ i republičke – 25 evra

Bronzani ili mesingani grb SFRJ – liveni 50 – 150 evra

Udarnička značka sa radne akcije – 10 evra

Gramofonske ploče – 5 do 100 evra

Navijački šal reprezentacije SFRJ – 10 evra

Trouglasta zastavica SFRJ za automobil – 10 evra

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.