Mistika koja je osvojila Hitlera- Šta se krilo iza tajnog društva Tula?

Izvor: blic.rs/Dejan Stojiljković

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Zanimljivosti

U vrijeme kada sam pisao svoj prvi roman “Konstantinovo raskršće”, nacistički misticizam nije bio toliko poznat javnosti. Tako da su podaci o okultnoj organizaciji Anenerbe, koja je bila dio SS-a i čije ime u prevodu sa starogermanskog znači “naslijeđe predaka” bili vrlo oskudni.

O njoj i samom naci-misticizmu više smo saznavali iz popularne kulture, filmova o Indijani Džonsu ili stripova, kao što je “Helboj” Majka Minjole. Sam Minjola dao je ingeniozno objašnjenje zašto su nacisti savršeni negativci. Naime, u vezi sa njima ne mora ništa da se objašnjava, podrazumijeva se da su loši momci.

Srećom, pojavila se jedna ozbiljna istorijska studija vezana za ovaj fenomen i nju je napisala ugledna kanadska publicistkinja jevrejskog porijekla Heder Pringl. Knjiga se u originalu zvala “The Master Plan” a na srpski je prevedena kao “Himlerov veliki plan” i njen fokus bio je upravo sveden na tu mističnu i ezoteričnu dimenziju nacizma. Pringl se u njoj uglavnom bavila genezom Anenerbea i jedno bitno poglavlje u toj genezi bilo je famozno društvo Tula koje je na neki način njegova preteča.

CRNO SUNCE

Društvo Tula je svoj naziv dobilo po mitskoj zemlji, tj. ostrvu koje se poistovjećivalo sa Hiperborejom, pa i Atlantidom. Osnovano je u Minhenu 1918. od strane fanatika i rasista, na čijem čelu je bio posvećenik u okultno Rudolf fon Sebotendorf. Isprva je bilo ogranak tajnog društva Reda tevtonskih vitezova, ali je kasnije počelo samostalno da djeluje. Jedan od pulena tog društva u koga su se polagale mnoge nade bio je i netalentovani austrijski slikar, razočarani veteran Velikog rata, i gorljivi antisemita i šovinista Adolf Hitler. Već 1920. godine on je bio pod velikim uticajem tulovaca, toliko da prihvata okultni simbol svastike, tj. kukastog krsta kao obilježje Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije, čiji je vođa. S druge strane, simbol društva Tula bilo je famozno Crno sunce.

Jedan od istaknutih članova Tule u to vrijeme je i ćutljivi štreber Hajnrih Himler, poznatiji po nadimku Ptičar, koji će u danima Trećeg rajha bukvalno postati okultni vođa nacističke Njemačke.

Ideologija i doktrina društva Tula bila je intrigantna i ludačka u isto vrijeme. Naime, oni su vjerovali da su potomci stanovnika Tule, tj. Hiperboreje koji su preživjeli kataklizmički rat. Skrojili su potpuno fantastičnu istoriju po kojoj su pripadnici više rase sa ostrva Tula otišli u Indiju, nakon toga u pustinju Gobi, da bi se na kraju skrasili na Tibetu. Koliko je sam Himler vjerovao u ovo, govori činjenica da je u nekoliko navrata slao ekspedicije na Tibet koje su predvodili viđeniji nacistički naučnici, naravno, članovi SS Anenerbe, sa ciljem da naučno “dokažu” da Njemci potiču odatle.

Pripadnici Tule vrlo rano usvajaju Ničeovu filozofiju o smrti svijeta i Boga, a pogotovo o natčovjeku, tj. nadljudima koji bi trebalo da vladaju tzv. nižim rasama. Naravno, njihova interpretacija Ničea bila je krivotvoriteljska, djelimična i ideološki instrumentalizovana.

RIMSKO CARSTVO

Osnovna doktrina i filozofija društva bila je potpuno ezoterična. Naime, težilo se izlasku iz “malog sebe” i fizičkog svijeta koji nas okružuje i prelazak u drugu dimenziju koju čini duhovni svijet, te samim tim spajanjem sa “božanskim”. Naravno, pod “božanskim” pripadnici Tule su smatrali drevne germanske i nordijske bogove za koje su tvrdili da su njihovi drevni preci.

Cilj društva bila je emancipacija tzv. arijevske rase i u tom smislu tražila se od članova slijepa pokornost i posvećenost Redu na čijem čelu je bio tzv. Order majster. To je podrazumijevalo i razne pogane rabote, između ostalog i rituale na kojima bi se prinosile i ljudske žrtve, po uzoru na rituale koje su u ranoj i poznoj antici imali običaj da prinose drevni Germani.

Nacisti su sebe takođe smatrali i nasljednicima Rimskog carstva, tako da su njihove insignije podsjećale na rimske, a pozdrav sa uzdignutom desnicom je takođe preuzet od Rimljana. Sam pozdrav ostaće u istoriji upamćen kao “Zig, hajl!” (Živjela pobjeda!).

Samog Hitlera je društvo Tula smatralo dugoočekivanim mesijom i spasiteljem njemačkog naroda i bio je pod velikim uticajem majstora Reda. Toliko da je pod tim uticajem i napisao svoje čuveno djelo “Majn kapmf”.

Društvo je rasformirano krajem dvadesetih godina ali taj podatak nije pouzdan. Neki istoričari vjeruju da je ono nastavilo da funkcioniše, i to ne samo u Njemačkoj već da su mnoge “ćelije” operisale širom Evrope, pa i Amerike i Rusije. U svojoj knjizi Heder Pringl je dala originalnu mapu aktivnosti Anenerbea, formalnog nasljednika društva Tula i jedan o pravaca pokazuje direktno na Srbiju. Istorijski je potvrđeno da su članovi SS Anenerbea boravili u toku Drugog svjetskog rata u Beogradu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Gamzigradu. S obzirom na to da se radi o gradovima u kojima postoje razna nalazišta iz doba Starog Rima, odgovor na pitanje šta su tamo tražili se nameće sam od sebe.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.