Filmovi Jugoslovenske kinoteke dostupni svima na internetu

Izvor: bbc.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Zanimljivosti

Foto izvor: Arhiv Jugoslovenske kinoteke

Ukoliko želite da otkrijete kako je izgledao Beograd 1919. ili proslava Božića na jugoslovenskom kraljevskom dvoru 1937. godine, da čujete glas čuvenog predratnog pjevača Mijata Mijatovića ili doživite cirkusku zabavu s kraja 20-ih u Novom Sadu, dovoljan je jedan klik.

Filmovi Jugoslovenske kinoteke su na Jutjubu. Jedna od najstarijih filmskih arhiva na svijetu, u kojoj se čuva srpsko i jugoslovensko filmsko naslijeđe, rješila je da postavi dio riznice na internet.

„Prošlo je samo 24 sata od kada smo postavili materijal iz filma ‘Pod jugoslovenskim nebom’, a već imamo više od 3,400 ulaza. Interesovanje je izuzetno”, kaže Aleksandar Saša Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Arhive Jugoslovenske kinoteke malo su poznate širokoj javnosti. Otkrivali su ih mahom istraživači i ljubitelji filma na posebnim projekcijama, a sada su dostupni širokom auditorijumu.

„Pomaže nam da se podsjetimo zaboravljenih istorijskih epizoda”, kaže Erdeljanović.

Za početak je postavljeno 60 inserata iz najznačajnijih ostvarenja snimljenih od 1919. godine do početka Drugog svjetskog rata.

„Filmove smo podijelili po segmentima jer znamo da se na Jutjubu najviše gledaju kratki materijali do pet minuta”, objašnjava direktor arhiva.

Među njima su prvi zvučni filmovi snimljeni kod nas, češko-jugoslovenska koprodukcija o Beogradu iz 1932. godine, sahrana Ljube Davidovića, uglednog političara i osnivača Demokratske stranke i snimci manastira oko Morave.

Postavljeni filmovi su vlasništvo Kinoteke, što nije slučaj sa ostvarenjima koja su nastala nakon 1945. godine. Kinoteka je vlasnik materijala, ali ne i prava na ove filmove.

Ona su u rukama privatnih kompanija koje su ih otkupile od države u poslednje dvije decenije. Vlasništvo nad njima imaju producenti i distributeri Avala film, Centar film ili Dunav film.

„U velikom broju bivših socijalističkih zemalja, poput Rusije, Češke, Mađarske i Poljske, država je prenijela vlasništvo nad filmskim materijalom kinotekama i filmskim centrima, kao dio kulturne baštine. To nije slučaj kod nas”, kaže Erdeljanović.

Filmska arhiva koja se čuva u Srbiji je među prvima u svijetu po očuvanosti filmskog materijala koji je nastao u periodu od 1895, kada su organizovane prve filmske projekcije, do početka Prvog svjetskog rata.

„U cjelokupnoj svjetskoj kinematografiji je sačuvano oko 10 odsto filmova koji su snimljeni do početka 1914. godine. Srbija ima sačuvanih 65 do 70 odsto produkcije”, kaže Erdeljanović.

Obim srpske produkcije u rano doba filma je iznenađujući iz današnje perspektive – Srbija je do 1914. godine imala četiri filmska preduzeća i skoro 70 filmova.

Neki od ovih filmova su dugo bili izgubljeni, pa su slučajno pronađeni.

To je slučaj i sa prvim igranim filmom koji je napravljen u Srbiji, „Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa”, snimljenim 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića.

Erdeljanović ga je pronašao u arhivama Austrijske kinoteke 2003. godine.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.