Počelo istraživanje gornjeg dijela Orlovače

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Turizam

Foto izvor: Arhiva/trebevic.net

Cilj istraživanja je zaštita i dodatna saznanja o pećini i njenim vrijednostima, koji će doprinijeti boljem poznavanju nastanka pećine, izučavanju i otkrivanju novih vrsta, objašnjava Mladen Samardžić, stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale.

Speleološko-ekološko društvo “Orlovača” Pale, organizuje speleološka istraživanja gornjeg dijela pećine Orlovača, monitoring i istraživanje faune, čija je ukupna vrijednost 5.000 KM.

Ovaj projekat radi se uz odobrenje Zavoda za kulturno istorijska i prirodna nasljeđa Republike Srpske i u saradnji sa Kulturnim centrom Pale.

Orlovača je otkrivena 1975. godine i jedna je od rijetkih pećina koja se nalazi nadomak Pala.

Sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim uticajem vode, ubraja se u najljepše u Republici Srpskoj i BiH.

Osim svoje ljepote, ona predstavlja jedinstven poligon za obuku i rad na terenu učenika osnovnih i srednjih škola, fakulteta i speleoloških udruženja.

Član Speleološko-ekološkog društva “Orlovača” Mladen Samardžić napominje da je počelo istraživanje gornjeg dijela pećine Orlovača kod Sumbolovca.

Istraživanje sprovode speleološka Udruženja Srpske, profesori sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odsjeka za geografiju, i profesori iz škola “Mokro” i Istočno Sarajevo.

Samardžić, koji je stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale, navodi za Srnu da će se istraživački radovi odvijati u dvije faze – detaljno istraživanje i kartiranje gornjeg dijela pećine Orlovača, istraživanje sistema kanala i kartiranje radi uređenja speleološkog objekta.

Druga faza istraživanja je monitoring i istraživanje faune turističkog dijela kao i mikroklimatska istraživanja radi utvrđivanja mirko i bioklimatskih kapaciteta, čiji je cilj trasiranje staza za razgledanje i puštanje u funkciju za turističke posjete.

Prema njegovim riječima, cilj istraživanja je zaštita i dodatna saznanja o pećini i njenim vrijednostima, koji će doprinijeti boljem poznavanju nastanka pećine, izučavanju i otkrivanju novih vrsta.

Samardžić vjeruje da će rezultati istraživanja i monitoringa doprinijeti turističkoj valorizaciji pećine Orlovača, te utvrđivanju biospeleoloških karakteristika i nastanka pećine, kao i da će obezbijediti maksimalnu zaštitu i omogućiti nesmetano odvijanje prirodnih procesa.

Speleološko-ekološko društvo, osim obuke, organizuje i edukativne radionice, takmičenja, ekološke, obrazovne, rekreativne, humanitarne i kulturne manifestacije.

Pećina Orlovača stanište je velikog broja insekata, od kojih su neki endemske vrste, kao i najugroženije grupe sisara u Evropi slijepih miševa.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.