PD Trebević

Izvor: redakcija/D.P.

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Turizam

Planinarsko društvo Trebević osnovano je 12. oktobra 2008. godine. Ovo je prvo planinarsko društvo osnovano na ovim prostorima, jer tada na teritorijama Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže nije postojalo nijedno planinarsko društvo ili sekcija koja bi okupljala brojne ljubitelje planinarenja.

Društvo trenutno broji 259 članova, mada prosječno 70 članova godišnje obnovi članarinu. Centralna manifestacija koju društvo organizuje je Slet planinara Trebević koji se održava početkom oktobra svake godine tako da je to već postala tradicija ovog društva.  Na sletu je 2015. godine bio najveći odziv jer je prisustvovalo čak 20 društava iz BiH, Srbije i Crne Gore.

PD Trebevic 2

Prilikom organizovanja sleta, PD veliku pomoć dobija od opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, kao i raznih firmi koji finansijski pomažu ovom društvu. Pošto društvo u svom vlasništvu ne posjeduje dom, za slet koriste planinarski dom na Čelini koji im za tu priliku ustupa Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Matična planina PD Trebević je  istoimena planina na kojoj članovi od samog osnivanja društva obnavljaju postojeće, ali i prave nove staze. Do sada je markirano  15 kilometara staza na Trebeviću. Najduža staza koja je markirana i čišćena 2014. godine polazi od Ivanića u Lukavici, preko vrha Trebevića 1629 metara nadmorske visine, pa do Dvorišta na Jahorini.

Članovi društva su od osnivanja učestvovali na velikom broju sletova i izleta, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Treba istaći pohode na Olimp (Grčka) i Golem Korab (Makedonija) u 2009. godine, Rila (Bugarska), Prokletije (Albanija), najviši vrh BIH/RS Maglić u više navrata, zimski usponi na vrhove preko 2000 m itd. U višegodišnjem radu društva organizovan je veliki broj izleta na gotovo sve okolne planine, a posebno su masovni izleti na Romaniju i prašumu Perućicu.

Član društva, Bojan Dursun, kaze da je obišao mnoge planine kao član PD Trebević, ali poseban utisak na njega je ostavila Bjelašnica.

PD Trebevic 11

Svaka planina je izazovna i interesantna na svoj način, ali planina koja je mene oduševila nalazi se u našoj blizini, to je Bjelašnica. Većina je upoznata sa Babinim Dolom, sa ski stazama i  hotelima koji su da kažem “urbani” dio planine koji me i nije baš oduševio. Ja sam lično jedno vrijeme upravo zbog  ovoga izbjegavao odlazak na ovu planinu sve dok nisam otkrio vrhove, Hranisavu i Krvavac koji su mi pokazali potpuno drugačije lice ove planine sa još uvijek netaknutom prirodu u prelijepim pejsažima i pogledima sa ovih vrhova“, ističe Dursun i dodaje da društvo planira mnoge izlete na planine, te poziva sve zainteresovane da posjete fb stranicu PD Trebević ili posjete njihovu kancelariju na Dobrinji 4 utorkom od 19 do 20 časova.

 

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.