Mladi planinar sa Sokoca Stefan Bajagić osvaja vrhove

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Turizam

Foto izvor: srna

Mladi planinar sa Sokoca Stefan Bajagić jedan je od rijetkih Romanijaca koji su osvojili najviši vrh Balkana i veće vrhove u istočnom dijelu Srpske i Srbije, za šta je dobio opštinsko priznanje “perspektivni planinar”.

Bajagić je proteklog vikenda, 5. i 6. avgusta, bio u grupi planinara koji su uspjeli da osvoje Vihren na planini Pirin u Bugarskoj, treći najveći vrh na Balkanu /2.914 metara nadmorske visine/.

“Osim Vihrena osvojili smo i vrhove Kutelo jedan, Kutelo dva i Banski Suhodol, nakon što smo prešli stazu dugačku 21 kilometar. Prvo smo se peli na Vihren, zatim na Kutelo jedan, a potom uz sajlu osvojili vrh Suhodola i Kutela dva, što je za mene bio poseban doživljaj”, rekao je mladi planinar.

Izvor: srna

Ekspediciji od oko 1.000 planinara iz pet-šest evropskih zemalja, pridružila se grupa od 30 planinara iz istočnog dijela Srpske i Srbije.

Iz Planinarskog društva /PD/ “Trebević” /Istočno Novo Sarajevo/ na najviše vrhove Balkana krenuo je Zoran Lučić, iz PD “Javorina” /Pale/ Novica Koroman, iz PD “Sjemeć” / Rogatica/ Milanko Cvijetić, a iz sokolačkog PD “Glasinac” Stefan Bajagić.

Bajagiću je uspon na Vihren, samo jedan od uspjeha u ovoj godini koji su zavrijedili pažnju lokalne uprave pa mu je ove godine za Dan opštine i krsnu slavu Svetog proroka Iliju, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica uručio priznanje “perspektivni planinar”.

“To priznanje me posebno obradovalo, ali i obavezalo da idem dalje i nastavim sa osvajanjem najviših vrhova na prostorima bivše Jugoslavije”, najavio je Bajagić.

U narednih mjesec dana pripremaće se za osvajanje Olimpa u Grčkoj u ekspediciji planiranoj za 22. septembar.

Na taj izuzetno zahtjevan poduhvat mladi Sokočanin će poći sa planinarima iz Istočnog Novog Sarajeva i sa Pala, a u Srbiji će se pridružiti Planinarskom klubu “Planinski vukovi” u Kruševcu, koji je i organizator ovog pohoda na planinu grčkih bogova.

Prije polaska na Olimp, Bajagić će kao vid priprema sa prijateljima okušati sreću u usponima na Volujak, Leliju i na Durmitor.

Bajagić je rekao da se za učešće u ovim poduhvatima priprema svaki dan jer trenira i rukomet i učestvuje na takmičenjima u planinarskoj orijentaciji, što mu pomaže da održava dobru kondiciju.

“U posebnom sjećanju će mi ostati uspon na vrhove Vihren i Kutelo dva, na koji smo se peli uz sajlu u alpinističkoj opremi, a ispod nas je bila provalija od 1.500 metara. To je poseban doživljaj koji se ne može riječima opisati, u kome nema mjesta strahu i opuštanju, a ja te visine volim i to je ono što me privuklo planinarstvu”, kaže jedan od najmlađih aktivnih planinara u Republici Srpskoj.

Bajagić se planinarstvom bavi nepunih pet godina, od kada je u njemu ljubav o osvajanju visokih kota probudio stariji komšija Milanko Borovčanin Romsok, nakon što je u planinu poveo svog malog unuka.

“Saslušao sam priču `starog vuka i mališana` i odlučio probati, a od tada nisam stao, nisam se umorio, niti uplašio visine, planine i opasnosti u njoj”, ističe ovaj uspješni član Planinarskog društva “Glasinac”.

On pojašnjava potencijalnim planinarima da je nagrada za uloženi trud za najnoviji uspon bio ugođaj na najvišoj koti Pirina, sa koje se vidi još 40 sličnih vrhova ove, ali i okolnih planina Rile i Rodopa, u kome se “običnom čovjeku čini da može dodirunuti nebo”.

Iako ima samo 16 godina, u planinarskoj knjižici Stefana Bajagića sa Sokoca nalaze se pečati o usponu na najviši vrh Balkana Musalu, na vrhove Majevice, Kablara, Čvrsnice, Kozare, Velikih Igrišta, Sjemeća, Romanije i niz drugih.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.