Ekskluzivno: Kako zemlje EU kupuju ugalj iz Donbasa!!?

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Tema

Evropske sankcije Moskvi i Krimu, poluotoku u Ruskoj Federaciji, stvorili su idealne uslove za rad nekih evropskih kompanija s velikim nacionalizovanim kompanijama u de facto nezavisnoj republici Donbas.

Naime, Evropska unija ima stav da Narodne Republike Donjeck i Luganjsk smatraju teritorijom Ukrajine. Kao takve, stvarajući fiktivne kompanije za izvoz uglja u EU, one mogu pronaći rupe u zakonodavstvu i poslovati sa zemljama EU.

Anketa novinara iz poljskog lista Dziennik Gazeta Prawna pokazala je da LDC i NRL trguju rudom uglja sa najmanje pet zemalja EU uključujući Austriju, Poljsku i Italiju.

U članku se navodi da je prodaja uglja razrađena sa “najmanje pet zemalja EU”. Poljski novinari kažu da je izvoz iz Donbasa u EU za Evropsku komisiju bio argument da se uvede embargo na trgovinu sa Donjeckom i Luganjskom.

Evropska komisija sve do danas nije odgovorila na zahtjev da se izjasni je li prodaja ugljena iz republika Donbasa u EU kršenje režima sankcija?

U članku se navodi da su zemlje EU, kupuju ugalj iz Donbasa,  a kupljenu robu nazivaju “ukrajinski antracit”.

Tako je, na primer, uradio austrijski Carbones, iako na području Donbasa pod kontrolom Kijeva nema antracita.

Predstavnik kompanije je priznao da antracit iz Donbasa dolazi u Poljsku i da kompanija posluje s poljskom kompanijom TD Anthracite, osnovane 2013. od strane četiri Ukrajinca. Dvojica od njih su 2017. navodno prodali svoje dionice, uključujući i Igora Lizova, odnedavno predsjednika Opštinskog odbora Donjecke Republike u Šahtarsku.

Od 2013. godine do 2015. godine TD Antracit je povećao svoj promet 125 puta, što sada iznosi oko 7,5 miliona dolara. Prema ruskim državnim železnicama, kompanija je u 2015. godini u Poljsku uvezla 6.500 tona antracita, a ugljem snadbijeva i Češku.

U oktobru je poljski ministar energetike Krzysztof Thuzevski otvoreno priznao da njegova zemlja kupuje ugalj iz područja Donbasa koji nije pod kontrolom Kijeva.

Ukrajina pokušava dokazati da je ugalj koji Rusija prodaje Evropi zapravo proizveden u Donbasu.

Poljski ministar je prošlog mjeseca obećao da se ukupno poslovanje Poljske mora odvijati u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom, ali je kompanije registrovane na poljskoj teritoriji, TD Anthracite ili Doncoaltrade iz Katowica, vrlo teško spriječiti da odustanu od profitabilnog posla. Kijev se žali da su dokumenti na kojima stoji da je ugalj proizveden u Rusiji lažni i da Doncoaltrade ima veze s predstavnicima ilegalnih vlasti u Donbasu.

Na kraju, kao što smo naveli, Evropska komisija još ne odgovara na pitanje je li prodaja uglja iz republika Donbasa u EU kršenje režima sankcija? Oko cijelog slučaja se za sada izjasnila samo Poljska, dok Češka, Austrija, Italija i “druge zemlje”, koje spominju poljski novinari, nemaju komentara.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.