Dan kada smo svi bili Katalonci: Ako je ovo priča o nastanku nove države onda je ovo jedna od onih zaista dirljivih priča o herojstvu njenog naroda

Izvor: advance.hr

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Tema

Rijetko ko ima potpuno konzistentni stav prema separatizmu, štaviše, pitanje odcjepljenja je jedno od onih gdje svi na kraju završe kao licemjeri jer ko je ikada dao potporu svim separatistima ili pak svim unitaristima? 

To se u pravilu ne događa zbog kompleksnosti svijeta u kojem živimo. Tako da ne iznenađuje kada pojedinci, lideri i zemlje podupiru separatizam “od slučaja do slučaja”, često u isto vrijeme podupirući jedno odcjepljenje i kritikujući drugo.

No, ko na kraju može reći gdje legitimni zahtjev jednog naroda, ili čak manjine, počinje, a gdje su njihove aspiracije politička fantazija, opstrukcija ili petokolonaštvo? Tada kreće priča o svim onim faktorima koji se vežu uz separatizam – istoriju, istorijsku pravda, ekonomija, etnička pripadnost, religija, ideologija… Možemo ih sigurno nabrojati još mnogo.

Ipak, na kraju dana stvari se svode na nekoliko vrlo prostih pitanja, pitanja na koje odgovara narod koji gaji separatističke tendencije – je li “za” ili je “protiv”?

Ako se jedan narod izjasni za odcjepljenje, ako je svojom većinom tako odlučio i to putem kojeg smatramo civilizovanim, koristeći se glasačkim kutijama – ko tom narodu može reći da “nema pravo” živjeti svoj politički stav, svoj san? Možemo u određenom slučaju reći da je taj izbor pogrešan, da je narod “zaveden”, da “ispunjava tuđe interese”, ali nikakvom kritikom ni upozorenjem ne možemo pobjeći od činjenice da je to volja tog naroda i da svojom odlukom piše svoju budućnost, kakvo god ona da bila.

U drugim slučajevima možemo zdušno podupirati separatizam vjerujući da je to pravedni ishod, možda čak i geopolitički kvalitetan ishod koji će pridonijeti većoj ravnoteži u regiji ili svijetu.

Kako god bilo, separatizam se često tretira kao bauk, kao nešto što može donijeti kaos, ali je istina da je separatizam svugdje oko nas i da su postojeće granice na karti svijeta znatno labavije no što nam se to možda čini. Separatizam u manjem ili većem izdanju tinja u gotovo svakoj državi koju znamo. Možemo u koncentričnim krugovima studirati Evropu oko sebe i naići ćemo na duh separatizma svugdje.

Separatizam ima tendenciju pospanosti, a iz sna ga naglo bude određeni događaji. Iako separatisti vole svoju kampanju obojiti nacionalnim identitetom, istorijskim pravičnostima ili pak revanšizmima, činjenica je da iza gotovo svakog separatizma stoje ekonomski razlozi i oni su taj faktor koji ga bude.

Evropa ekonomski ne stoji dobro i privid stabilizacije mogao bi naglo iščeznuti idućom velikom krizom koja je, prema nekima, već iza ugla. Takve situacije bude separatizam. Neku vrstu odcjepljenja već smo dobili odvajanjem Britanije od Evropske unije, odnosno Brexitom, a danas gledamo jedan konkretniji primjer – Kataloniju.

Mogli bismo još jednom pričati priču o katalonskoj istoriji i uzrocima koji su doveli do separatizma, kao i očitom ekonomskom faktoru, ali sve to je već u više navrata rečeno. Fokusirajmo se stoga sada samo na ono aktualno, sam čin separatističkog otpora koji je kulminirao organizacijom referenduma 1. oktobra 2017.

Naime, ako je ovo priča o nastanku nove države onda je ovo jedna od onih uistinu dirljivih priča o herojstvu jednog naroda. I ne, nije bitna njihova prošlost, niti njihova budućnost. Danas govorimo samo o sadašnjosti tog naroda, herojstvu tog naroda.

Iako su se nadali da će, kao dio razvijene i moderne Europe, izaći na biračka mjesta i reći svoje po pitanju ostanka ili izlaska iz Španjolske, na ulicama ih je dočekala brutalna represija kakvu smo do sada gledali samo kada se policija obračunavala s anti-kapitalističkim protestima koji su prije nekoliko godina protresli cijelu krizom zahvaćenu Španjolsku.

Danas je bilo sve još direktnije, pred očima svijeta. Vlasti u Madridu umjesto da su, pošto su referendum već proglasili ilegalnim i neustavnim, pokušali isti osporiti civilizovanim i pravnim putem, krenule su fizičkim napadom na biračka mjesta i na same birače. U trenutku pisanja ovog teksta u policijskim napadima stradalo je oko 800 osoba, a broj povrijeđenih i ranjenih vjerovatno će još i rasti.

Na te napade katalonski narod reagovao je uistinu herojski, braneći svojim tijelima biračka mjesta i biračke kutije kao nešto što predstavlja simbol njihove kolektivne svijesti i zajedničke budućnosti.

Scene u kojima civili, uključujući žene i starce, grčevito iz svojih ruku ne puštaju glasačke kutije u kojima se nalazi njihovo pravo na izražavanje stava, dok dobivaju policijskim palicama po tijelu, zaista predstavljaju slike koje će se još dugo vremena pamtiti. Štaviše, da EU nije toliko zbunjena cijelom ovom situacijom o ovom herojstvu katalonskog naroda već sada bi govorili znatno više nego što govorimo, a ove slike kružile bi daleko intenzivnije.

Ako se nešto državi u nastajanju može poželjeti i dati, kao poklon za što bolju budućnost, onda je to priča o herojstvu u trenutku njenog nastajanja. Represivna, licemjerna i otvoreno nasilnička Vlada španjolskog premijera Mariana Rajoya dala je danas Kataloniji upravo takav poklon.

Možda su se neki pitali što se sve krije iza katalonskog separatizma, ko predstavlja katalonsku elitu i kakvi su im uopšteno politički ciljevi. No, nakon krvavih scena na ulicama Barcelone i drugih gradova Rajoy je uspio natjerati sve da potpuno zaborave na ta pitanja – danas smo svi bili solidarni s Kataloncima, danas smo svi mi bili Katalonci.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.