Amerikanci nakon Sirije napadaju Sjevernu Koreju?

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Tema

Nakon nedavnih raketnih napada američke mornarice na sirijsku vazdušnu bazu, položaj američke vojske u regionu nikad nije bio lošiji. Navodno zbog korišćenja hemijskog oružja amerikanci su ispalili skoro 60 krstarećih raketa tipa Tomahavk na vazdušnu bazu iz koje su navodno izvršeni hemijski napadi na pobunjenike u Siriji, a za koje Vašington optužuje sirijsku vladu sa Bašarom Al Asadom na čelu. Iako niko ne pokazuje ni jedan dokaz koji bi potvrdio njihove tvrdnje, amerikancima je bilo dovoljno i ono što samo oni znaju pa da ispale tolike rakete. Upotreba hemijskog oružja je bila divan izgovor za to.

Međutim, sjećamo se i Sadamovog biološkog oružja koje je bilo povod da za napad, razaranje i okupiranje Iraka, a koje nije ni postojalo. Zašto bi neko vjerovao tvrdnjama bez dokaza a već imamo iskustva sa američkim izmišljenim povodima za napade na suverene zemlje. To dovodi do zaključka da je još jednom američka medijska kuhinja stvorila i iskoristila događaj koji je bio povod za demonstraciju sile. Ispaliti 59 krstarećih raketa na jedan aerodrom, a svaka vrijedi gotovo milion dolara, i pri tome ne ošteti poletno-sletnu pistu je zaista vrijedno analize. Uz sve to, ruski i sirijski izvori tvrde da su do baze stigle samo 23 rakete. Gdje je nestalo 36? Da li su ih stvarnio ispalili ili je neko oprao fin iznos novca? Da li su ih oborile sirijske ili ruske snage? Šta se stvarno desilo?

Vjerovatno nikada nećemo saznati sve pojedinosti ali je indikativno da je američki tviter predsjednik obrazložio svoju odluku o napadu videom koji je gledao na Internetu. Pomalo već očekivano i u njegovom stilu, izgledao je kao zalutao za govornicu sa koje je govorio. Nakon toga razni glasnogovornici počeli da šalju poruku cijelom svijetu, ovako će proći svako ko iziritira amerikance. Da se ne radi o najsnažnijoj sili na svijetu ovo sve bi bilo i pomalo smiješno. Ovako moramo da se zabrinemo jer sasvim sigurno Sjedinjene države svakim danom dobijaju nove neprijatelje a predsjednik im se ponaša kao neobrazovani kauboj, pa sve to miriše na nove nepromišljene poteze i nove krize.

Prva posljedica posljednjih američkih raketnih napada je već stigla. Komandni centar, što je ime za zajedničku komandu ruskih, iranskih i sirijskih snaga u Siriji, saopštio je da će na bilo kakav sličan napad uzvratiti silom. Kada govorimo o ruskim i iranskim snagama trebamo znati da su sposobne za ozbiljne napade na američke ciljeve u regionu. Ruske diplomate kažu da je umalo izbjegnut direktan sukob ruskih i američkih snaga prilikom američkog raketiranja, ali je Komandni centar skoro pa doslovno rekao da će napasti amerikance ako se nešto slično ponovi. I napomenuli su da su sposobni za vrlo brzu i snažnu reakciju. Ako uzmemo u obzir rusku vazdušnu dominaciju iznad Sirije, kao i vazdušni štit sa raspoređenim S-300 i S-400 sistemima, kao i velike vojne kapacitete Irana, amerikanci bi mogli loše proći u eventualnom novom incidentu. Zato je vjerovati da se neće ponovo igrati vatrom te da je ovo sve bilo samo demonstriranje sile za domaće medijsko tzržište koje bi trebalo da pokaže odlučnost američkog tviter predsjednika, koji ima velikih problema sa medijima i državnicima širom svijeta zbog neodmjerenih izjava i poteza. Sjećamo se da je isti obećao Hilari da će ići u zatvor ako on pobjedi. Kao takav Trump se mora dokazivati i bar za domaću javnost izgledati ozbiljno.

Drugi proces koji se trenutno dešava je slanje američke udarne mornaričke formacije prema Sjevernoj Koreji. Mediji su to prikazali kao još jedan odlučan potez tviter predsjednika nakon što je Pjogjang prije nekoliko dana izvršio još jednu raketnu probu, ovaj put ispaljujući raketu srednjeg dometa u japansko more. U medijima sve izgleda kao da Trump gomila trupe oko Koreje, međutim radi se o mornaričkoj formaciji koja uglavnom i patrolira tium dijelom svjieta. Nosač aviona Karl Vinson i borbena grupa brodova koja ga prati su i ranije patrolirali u blizini Sjverne Koreje. Treba znati da su ovi brodovi takođe bili i dio američkih provokacija u blizini spornih ostrva u Kineskom moru, na kojima Kina povećava prisutnost i gradi infrastrukturu, kao i dio prošlomjesečnih vojnih vježbi u Filipinskom moru. Ova formacija je bila na odmoru u vodama Tajvana te se poslije odmora vraća na patroliranje u blizini Sjeverne Koreje. Dakle nimalo dramatično, mada znamo da će amerikanci iskoristiti svaku šansu koju budu imali da ugroze Sjevernu Koreju. Neprijateljtvo između dvije zemlje nije ništa novo i traje decenijama, ali su korejanci na korak do ovladavanja raketnom tehnologijom sa kojom bi mogli da dobace do američkog tla, a znamo da već vladaju nuklearnom tehnologijom. To znači da će Sjeverna Koreja uskoro biti sposobna za nuklearni napad na Sjedinjene države a to užasava amerikance. Sa obzirom da je Donald više puta pokazao ličnu netrpeljivost prema kinezima i da je više puta optuživao Kinu za smanjenje broja radnih mjesta u SAD, moglo bi se očekivati i da će na neki način pokušati da destabilizuje kinesko tržište. Problem je u tome što su američko i kinesko tržište dva najpovezanija na planeti te bi svaki potres mogao lako da stigne do amerikanca. Ipak, moguće je da će SAD odlučiti da izazove neku vrstu destabilizacije oko Kine i tu bi Sjeverna Koreja mogla biti povod za akciju. Još u martu su amerikaci rasporedili špijunske i napadačke dronove u Južnoj Koreji uz obrazloženje da su isti formacijski dio pješadijskih trupa koje borave u toj zemlji. Ali ukoliko dođe do nekog napada na Sjevernu Koreju, očekuje se da bi ova vjerovatno ispalila nuklearnu raketu na Japan, starog američkog saveznika sa kojim zajedno pritišću Sjevernu Koreju zadnjih pedesetak godina. Masovni napad bi pretrpila i Južna Koreja. Dakle još uvijek je samo američko tlo bezbjedno pa je moguće da će i to biti jedan od bitnih polazišta prilikom eventualnog razmatranja napada na Sjevernu Koreju. Glavni razlog bi mogao biti procjena da će za godinu ili dvije Sjeverna Koreja imati tehnologiju koja bi mogla isporučiti nuklearne glave na zapadnu obale Sjedinjenih država. Isti taj strah bi mogao i odvratiti amerikance. Ostaje nam da ispratimo naredna dešavanja i nadamo se da će ipak preovladati umjerenost i diplomatija naspram agresivnosti i kaubojštine.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.