Odluka o 4G mreži čeka usaglašavanje sa entitetima

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Tehnologija

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH sačinilo je prijedlog odluke kojom će se utvrditi kada i pod kojim uslovima će Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ izdati dozvole postojećim mobilnim operatorima za 4G emobilnu mrežu, ali tekst odluke još nije usaglašen sa entitetskim ministarstvima.

U informaciji Ministarstva komunikacija i transporta BiH o statusu uvođenja mobilne mreže četvrte generacije /4G/ u BiH, koja je na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara, navodi se da je u toku usaglašavanje teksta odluke, koji potom treba da bude dostavljen Savjetu ministara na razmatranje i usvajanje.

Prijedlogom odluke definisano je da dozvola za 4G mrežu traje 15 godina.

Najmanja izračunata jednokratna naknada dozvole za BiH iznosi 1.270.122 KM za obavezu pokrivanja širokopojasnom uslugom, odnosno ukupno 3.810.366 KM, navodi se u informaciji.

Osim jednokratne naknade koju će uplatiti u budžet institucija BiH, telekom operateri biće dužni nakon dodjele dozvola na godišnjem nivou u trajanju od 15 godina plaćati ukupno 9.225.000 KM, odnosno svaki operater po 3.075.000 KM u korist ove naknade, što ukupno za navedeni period iznosi 142.185.366 KM.

U ovo, precizira se u informaciji Ministarstva komunikacija i transporta, nisu uključena sredstva koja telekom operatori moraju investirati u izgradnju 4G mreže koja se, prema procjenama RAK-a, kreću oko 60 miliona KM, čime finansijske obaveze telekom operatora prelaze iznos od 200 miliona KM.

“Ova cijena predstavlja balans između onoga što telekom operatori mogu podnijeti da u najkraćem mogućem roku investiraju u izgradnju 4G mreže u BiH, sa jedne strane, te činjenice da se ovo neće odraziti na povećanje cijena telekom usluga za građane u BiH, sa druge strane”, navodi se u ovoj informaciji.

Kako se dodaje, za razliku od prethodnih generacija mobilnih mreža kada su telekom operatori imali obavezu pokrivanje određenog postotka stanovništva, ovdje se ide na pokrivanje teritorije BiH, što je mnogo kompleksnije sa tehničkog i finansijskog aspekta za telekom operatore, čime se, između ostalog, i pravda predložena cijena.

RAK je putem Ministarstva komunikacija i transporta BiH Prijedlog odluke za korištenje radiofrekvecijskog spektra za pružanje javnih elektronskih komunikacionih usluga, sa predloženom najnižom cijenom jednokratne naknade za dozvole, resornim ministarstvima na mišljenje uputio početkom maja.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske dostavilo je mišljenje zajedno sa zaključkom Vlade Srpske u kojem se zahtijeva vraćanje prijedloga odluke na doradu.

Isti prijedlog upućen je i federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija na mišljenje, ali do danas odgovor ovog mišljenja nije dobijen.

“Trenutno se vrši usaglašavanje teksta Prijedloga odluke uvažavajući komentare, te će on oponovo biti upućen na mišljenje nadležnim entitetskim ministarstvima”, navodi se na kraju informacije, u kojoj nema procjene kada bi 4G mreža mogla biti dostupna građanima u BiH.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.