Internet će već sljedeće godine preteći televiziju

Izvor: nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Tehnologija

Sljedeće godine ljudi će prvi put više vremena provoditi na internetu nego gledajući televiziju. Medijska agencija Zenith objavila je istraživanje kojim zaključuju da će prosječna osoba dnevno provoditi 170,6 minuta na internetu, kupujući, pregledavajući vijesti i društvene mreže, razgovarajući s prijateljima, te gledajući video i slušajući muziku.

Televiziju će, prema istim predviđanjima, prosječna osoba gledati 170,3 minuta.

Televizija godinama gubi korisnike, s obzirom na to da je videosadržaj lakše i praktičnije gledati na online platformama, što uključuje i sadržaj koji bi se mogao pronaći na redovnim TV kanalima. Korištenje interneta je u konstantom rastu, s obzirom na to da su mobilni uređaji sve jeftiniji, kao i cijena mobilnog interneta.

Internet ipak neće svuda preteći TV

U porešenju s 2011. godinom, korištenje mobilnog interneta skočilo je za 504 posto, dok se korištenje interneta na računaru smanjilo za osam posto. Gledanost televizije pala je za četiri posto. Analitičari tvrde da će sljedeće godine četvrtina internet saobraćaja biti ostvarena na mobilnim uređajima, što je ozbiljan rast s pet posto iz 2011. godine. Prosječni čovjek će takođe, tvrde iz Zenitha, osam sati dnevno provesti konzumirajući medije, u jednoj od njegovih mnogobrojnih formi.

U nekim dijelovima svijeta televizija će zasad ipak ostati predvodnik. Zenith je dao pretpostavke do 2020. godine, a do tada pretpostavljaju da internet neće preteći televiziju u Evropi, Latinskoj Americi i cijeloj Sjevernoj Americi osim SAD-a.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.