Google može da detektuje probleme sa srcem putem skeniranja oka

Izvor: Nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Tehnologija

Foto izvor: N.N.

Izreka kaže “Oči su ogledalo duše”, a u slučaju kompanije Google mogu biti i put ka zdravijem organizmu.

Istraživači kompanija Google i Verily, kompanijine health-tech divizije, razvili su novi način utvrđivanja postojanja rizika od bolesti srca, a sve skeniranjem očiju korisnika i machine learning algoritama.

Pregledom podataka koji su dobijeni skeniranjem pacijentovog oka, softver potencijalno može da detektuje srčane probleme bez potrebe za testiranjem krvi.

Softverski-bazirani metod može da analizira skenirane fajlove krvnih sudova u zadnjem dijelu oka i da precizno predvidi godine osobe i krvni pritisak. Takođe, može da odredi da li je osoba pušač ili ne. Ovi faktori se potom mogu koristiti za anticipaciju rizika od većih problema sa srcem, kao što je srčani udar.

Kako bi istrenirali algoriram, Google i Verily su koristili medicinske podatke preko 300.00 pacijenata. Nakon treniranja, testirali su metod tako što su gledana dva skenirana fajla – jedan zdravog čoveka i drugi pacijenta sa srčanim problemima koji su se javili tokom pet godina od skeniranja. Iako metodologija zahtijeva još testiranja, trenutno je precizna bar onoliko koliko i aktuelne metode određivanja rizika od srčanih problema.

Uticaj ovog istraživanja se smatra velikim. U nekom trenutku u budućnosti, vještačka inteligencija bi se mogla koristiti za identifikovanje uzroka različitih bolesti, bez potrebe za gubljenjem vremena preko ljudskih faktora.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.