6 načina da zaštitite vaš smartphone od oštećenja

Izvor: redakcija/Dragan Antić

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Tehnologija

Foto izvor: pixabay.com

Nekim ljudima se njihovi telefoni sviđaju baš onakvi kakvi jesu i ne vole  da im futrole i maske mijenjaju (kvare) originalni izgled telefona. Međutim, uprkos tome što su korisni, pametni telefoni su prilično krhki i jako osjetljivi na spoljne uticaje. Morate imati u vidu da je vaš smartphone konstantno izložen riziku od slučajnog pada, udaraca, kontakta sa vodom i od raznih drugih opasnosti.

Razna spoljna oštećenja, čak iako su vizuelno neprimjetna, mogu da izazovu ozbiljne kvarove. Ti kvarovi nekada dovode do potpunog gubitka funckionalnosti telefona. Jedino što vam u takvim situacijama preostaje jeste da se obratite nekom servisu ili firmi koja vrši otkup iPhone i Android telefona.

Na sreću, uprkos činjenici da su pametni uređaji veoma osjetljivi, postoje izvjesni postupci uz čiju pomoć možete značajno poboljšali bezbjednost i životni vijek svog telefona.

pixabay.com

#1 Zaštitite vaš smartphone kvalitetnom zaštitnom maskom (futrolom)

Maske i futrole za telefon postavljaju se preko poklopca baterije i štite poleđinu i ivice telefona od oštećenja koja mogu da nastanu od udaraca. Efikasnost maske zavisi od materijala od kog je napravljena.

Kvalitetnije maske se sastoje od najmanje dva nivoa zaštite: od čvrstog polikarbonatnog sloja i robusne gume koja se obmotava oko telefona. Tvrdopresovana guma apsorbuje udarce nastale prilikom padova telefona. Čvrsti karbonatni sloj koji se nalazi ispod gumenog sloja služi da održava masku čvrstom i stabilnom. Za kvalitetnije silikonske, lijepo dizajnirane maske obično treba izdvojiti nešto veću sumu, ali će i zaštita koju pružaju biti bolja.

Osim klasičnih koje se postavljaju na zadnju stranu telefona, postoje i maske i futrole na preklop koje dolaze u najrazličitijim varijantama i pružaju efikasnu zaštitu. Takođe, postoje i vodootporne futrole za telefon, uz čiju pomoć možete čak praviti podvodne fotografije kamerom mobilnog telefona.

#2 Koristite zaštitu za ekran

Zaštite za ekrana mobilnog telefona dolaze u različitim varijantama.

Zaštitne PVC folije su pristupačnije, ali i manje efikasne. One štite ekran od ogrebotina, ali ga ne mogu zaštititi od pucanja u slučaju jačih udaraca o tvrdu podlogu.

Jedna od boljih varijanti za zaštitu ekrana je tzv. tečno staklo (tečni kristal) za telefon, koji štiti ekran od ogrebotina, smanjuje vidljivost otisaka prstiju i donekle povećava apsorpciju udaraca.

Još jedan oblik je zaštitno staklo, koje pruža najviši nivo zaštite ekrana, i to ne samo od ogrebotina. Ono štiti ekran čak i od udaraca, jer u takvim slučajevima puca samo staklo, a ekran ostaje neoštećen, naravno kada je riječ o udarcima umjerene jačine. Zaštitna stakla mogu biti različite debljine i različitog kvaliteta, a još jedna njihova prednost u odnosu na zaštitnu foliju je lakše postavljanje na ekran telefona.

#3 Ne dodirujte telefon mokrim rukama

Možda nije ni potrebno napominjati, ali u nekim situacijama može biti teško ispoštovati ovo pravilo. Na primjer: ako očekujete važan poziv i taj neko vas pozove baš u trenutku kada perete ruke. U želji da odgovorite na poziv, posegnućete za telefonom dok su vam ruke još uvijek mokre. Umjesto toga, daleko pametnije je da prvo obrišete ruke peškirom, a ako je telefon prestao da zvoni, lako ćete kontaktirati osobu čiji ste poziv propustili. Jedan minut vjerovatno neće ništa promijeniti.

Ovo je veoma važno, jer ako koristite vaš telefon dok su vam ruke mokre, voda može da prodre u unutrašnji hardver – što može da izazove ozbiljna oštećenja na telefonu.

#4 Držite telefon na pravilan način

Interesantan je podataka je jedan od najčešćih uzročnika oštećenja telefona nepažnja pri rukovanju. Česte su situacije u kojima vlasnici ispuštaju svoje pametne telefone dok rukuju njima. Ovo ukazuje na činjenicu da način na koji držite telefon igra važnu ulogu u njegovoj zaštiti. Da bi spriječili ispadanje iz ruku tokom korišćenja, potrudite se da telefon držite čvrsto, na taj način što ćete uređaj obuhvatiti prstima sa obe strane, i da njegovu zadnju stranu naslonite što je moguće više na dlan.

#5 Vodite računa gdje spuštate telefon

Prije nego što odložite vaš telefon na neko mjesto, zastanite na kratko da biste vidjeli da li je to mjesto bezbedno. Probajte da predvidite bilo kakve moguće probleme, koji bi predstavljali rizik po bezbednost vašeg telefona. Na primjer,  prije nego što stavite vaš telefon blizu prozora, provjerite se da li je prozor zatvoren. Ako napolju pada kiša, nije poželjno da telefon stoji pored otvorenog prozora, jer tako rizikujete da voda dopre u unutrašnjost telefona.

Izbjegavajte da ostavljate vaš telefon na krevete, fotelje, klupe, stolice i svako drugo mesto koje služi da ljudi na njemu sjede. Neko može slučajno da sjedne na vaš telefon i da ga tako ošteti.

Da biste spriječili sve ovakve i slične situacije, navikavajte se da procjenjujete i unaprijed da predviđate potencijalne opasnosti prije nego što spustite telefon na neko mjesto.

#6 Nosite telefon pažljivo

Nošenje u rukama i u džepovima pantalona nije baš najbolji način da se telefon sačuva od oštećenja. Mnogo bolja opcija je da se nosi u torbici ili u futroli zakačenoj za pojas.

Ipak, mnogi korisnici ne odustaju od toga da telefon drže u džepu, a pošto džepovi nisu baš najsiturnije mjesto za vaš telefon, postoje određena pravila za bezbjedno nošenja telefona u džepu.

Nemojte nikada nositi telefon u zadnjem džepu pantalona.

U džepu u kome nosite telefon ne treba da bude drugih predmeta, naročito ne onih od metala ili od drugih čvrstih materijala. Oštri predmeti mogu da izgrebu vaš smartphone posle samo jednog nošenja u istom džepu.

Telefon nosite u džepu tako da njegova prednja strana (ekran) bude okrenuta ka vašoj nozi. Zašto držati ekran uz nogu? Zato što vaša noga čuva ekran vašeg telefona od oštećenja. Ako telefon stoji u džepu tako da mu je ekran okrenut ka spoljnoj strani, onda je rizik od oštećenja daleko veći. Na primjer, često se dešava da se oslanjamo na ivicu stola ili drugog komada namještaja. U takvom slučaju može se desiti nenamjerno oštećenje ekrana telefona ukoliko je ekran okrenut ka toj oštroj ivici.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.