5 fantastičnih najava o kvantnoj tehnologiji

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Tehnologija

Foto izvor: Thinkstock

Uz dovoljno sredstava za nastavak istraživanja, prvi bi kvantni računar mogao krenuti u redovnu upotrebu već za pet ili deset godina.

Kvantna fizika nije više rezervisana samo za naučnike. Zahvaljujući razvoju različitih pametnih uređaja i elektronike, inženjeri i naučnici sve češće posežu za kvantnom fizikom kako bi napravili korak naprijed u razvoju tehnologije.

“Kvantna fizika je u procesu otključavanja nove generacije nevjerovatne tehnologije. Promijeniće kibernetičku sigurnost, materijalnu nauku, istraživanje umjetne inteligencije i meteorologiju”, smatra istraživač iz ruskog Kvantnog centra, Aleksej Fedorov, prenosi Business Insider.

Upravo se u Rusiji ovih dana održala zanimljiva konferencija o kvantnoj tehnologiji na kojoj su naučnici predstavili nova dostignuća, ali i pokazali šta nas čeka u (ne tako dalekoj) budućnosti.

Univerzalni kvantni računar je iza ugla

Još 1980-in godina poznati fizičar Richard Feynman iznio je svoju teoriju o kvantnom računaru. Do danas su brojni naučnici razvijali tu teoriju o računaru koje koristi kvantno stanje kako bi rješio probleme koji su klasičnim računarima nerješivi.

Za sad je najdalje u razvoju kvantnog računara otišao Mikhail Lukin sa Sveučilišta Harvard. On i njegova ekipa razvili su kvantni računar koje koristi 51 kvantni bit kako bi izvršavao proračune, što ga čini najsnažnijim kvantnim računarom do sad napravljenim.

Kvantna tehnologija mogla bi nas dovesti u kontakt s Marsom

Glavni je problem u trenutnoj komunikaciji s bilo kojim tijelom ili uređajem u svemiru udaljenost koju radio signal mora proputovati. U slučaju Marsa to znači da (zavisno o položaju Zemlje i Marsa) signal može putovati od tri do čak 22 minute.

Dr. Arkadij Fedorov sa Sveučilišta Queensland i njegova ekipa istražuju kako bi ubrzali taj prenos informacija na velike udaljenosti. Koristeći supervodljive kubite (kvantne bitove) on pokušava prenijeti informacije na magnetskim valovima. Ako uspiju prebaciti mikrovalove u optičku svjetlost, to bi im omogućilo i slanje informacija na velike udaljenosti s gotovo nikakvim gubitkom kvaliteta. Smiješi li nam se u budućnosti međuplanetarni telefon?

Kvantna tehnologija za šifre koje su potpuno sigurne

Švicarska firma ID Quantique već 16 godina proizvodi i prodaje uređaje za kvantnu komunikaciju koje koriste tvrtke, ali i vlade duž svijeta.

Radi se zapravo o iskorištavanju nečega što se zove “efekt promatrača”. Da pojednostavimo, stvorimo li poruku koristeći kvark iz kvantnom svijeta, možemo poslati poruku tako da je ona čitljiva svima osim primatelju. Ako neko presretne poruku, oni je mijenjaju (jer ju promatraju), a originalna poruka ostaje zaštićena.

Kvantna tehnologija za neprikosnovenu umjetnu inteligenciju

Kako bi umjetna inteligencija zaista zaživjela, treba naučiti mašine da uče i razmišljaju samostalno. A to zahtjeva veliku količinu računarne snage. Upravo bi kvantni računari sa svojim mogućnostima mogli biti presudni.

Milioni linija koda koji uče mašine i zapravo čine umjetnu inteligenciju, na kvantnim bi računarima zaista mogli funkcionisati dovoljno brzo da pomislimo kako uređaj sam razmišlja i donosi odluke.

Iako je nezahvalno procjenjivati kada bi mogli ugledati prava kvantna računala u svakodnevnoj upotrebi, naučnici su optimistični. Uz dovoljno sredstava za nastavak istraživanja, prvi bi kvantni računari mogli krenuti u redovnu upotrebu već za pet ili deset godina.

To i nije tako daleko da se ne bismo mogli strpiti, zar ne?

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.