Slavija na Cetinju 1923.

Izvor: Aleksandar Kostović

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Retro Grad

U julu 1923. godine SK Slavija je, na poziv Jugoslovenskog sportskog kluba Crnogorac, otputovala na Cetinje.

Čitav put, boravak, pa i samo odigravanje utakmice je bilo živopisno i iz našeg ugla gledano-neobično i komično. Vojska kojoj se moralo ustupati mjesto u vagonima, štrajk mornara, put pokraj provalija, grubi domaćini koji “psuju i puše za vrijeme utakmice”, neplanirana utakmica u povratku…

naslovna-jugoslovenski-sport

Zahvaljujući “Jugoslovenskom sportu”, sarajevskom sportskom listu koji je izlazio 20-tih godina prošlog vijeka, (izdanje od 08. jula 1923.) sačuvana je uspomena na ovo neobično putovanje.

Slavija je poslala kombinovanu četu za odigravanje utakmica 01. i 02. jula 1923. godine protiv JSK Crnogorac. Krenulo se dan ranije, a prvo prevozno sredstvo je bio voz koji je krenuo u 16:30 za Zeleniku. Do Mostara je putovanje bilo bez iznenađenja, ali u Mostaru ulaze vojnici pa su fudbaleri prisiljeni da stoje do Herceg Novog. To otežava činjenica da su vozovi u to vrijeme bili znatno sporiji nego danas, pa igrači nisu imali vremena da odmore u noćnim satima tako da su nakon bukvalno neprospavane noći stigli u Herceg Novi.

Tu ih je sačekalo novo neugodno iznenađenje-štrajk mornara. Plan je bio prebaciti se brodom do Kotora gdje ih je čekalo vozilo koje je trebalo da ih odveze na Cetinje. Ljubaznošću upravnika pošte u Herceg Novom ukrcani su na vojni brod sa kojim su došli do Tivta odkale su telefonirali u Kotor da se pošalje vozilo po njih.

Vozeći se ka Lovćenu sa strahom su gledali ponor pred sobom, ali su u isto vrijeme i uživali u panorami. Odmor je bio u Njegušima, odakle su stigli u Cetinje 24 časa nakon što su krenuli iz Sarajeva. Pošto su kasnili odmah su se presvukli i uz pratnju vojne muzike izašli na teren.

“Mnoštvo sveta već sedi i nestrpljivo očekuje početak. Samo igralište je veoma maleno sa dva telegrafska stupa na sredini. Teren je neopisivo rđav. donekle približna slika je tvrda kolska cesta posuta krupnim peskom” opisuje se atmosfera u “Jugoslovenskom listu”.

Sastav Crnogorca: Spahić. Vrbica, Pajević, Jovičević, Ozretić, Zlatičanin, Stanić, Buišić, Puharić, Kaluđerović, Janković. Bez “tehničkih sposobnosti” ali “izuzetno startni na loptu”. Požrtvovani i grubi, ističu se igrom samo dvojica. Splićanin Puharić i centarhalf Ozretić.

slavija-1923

Slavija je nastupila u sastavu: Rakić, Mihanović, Mihajlović, Hrisafović, Vojnović, Samouković, Drobac, Božović, Katić, Vekić i Škaljić. Umorni od putovanja i nespavanja izgubili su takmicu sa 5:0.

Drugi dan je nastupila odmorna Slavija sa izmijenjenom postavom u kojoj je beka  igrao Giurchu, centarhalfa Vekić, a lijevo krilo Turkalj. Slavija odlazi na odmor sa zasluženom prednosti od 4:0. U nastavku sudija dopušta surovosti Crnogoraca tako da Slavija prima tri gola, a od toga dva iz ofsajda.

slavija_crnogorac_1923_isjecak

“Mislimo da nije nikako u skladu sa sportom psovanje i pušenje čak za vreme same igre” navode iz Slavije. Opravdanje se nalazi u nebrizi Splitskog podsaveza za Crnu Goru.

Drugi dan su iskoristili i za razgledanje znamenitosti Cetinja od kojih je na njih najveći utisak ostavio reljef Crne gore od gipsa. Remek djelo austrijskog vojnika od 11 m2.

Trećeg dana boravka u Crnoj Gori krenuli su u Kotor gdje su se okupali i razgledali grad. Odatle su krenuli za Tivat do kojeg im je trebalo dva sata vožnje. Tamo ih je čekao isti vojni tender sa kojim su i došli te su se prebacili za Herceg Novi. Tu su dobili ponudu za još jednu utakmicu- u Konavlima u Grudama protiv tamošnjeg Slavena.

Gruđani su ih lijepo dočekali i ugostili, a Slavija je slavila sa 2:0. Nakon toga su od strane ljubaznih domaćina ispraćeni za Sarajevo.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar