Uskoro tender za izgradnju trga i sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu

Izvor: glassrpske.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Republika Srpska

Gradovi i opštine u RS uveliko se pripremaju za realizaciju projekata koji će biti finansirani iz kase Vlade Srbije, a među prvima koji su dobili zeleno svjetlo su izgradnja vrtića, popravka škola i lokalnih puteva.

Vlada Srbije uplatila je 13. septembra 11 miliona KM (5,5 miliona evra) koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao kao pomoć opštinama u Srpskoj i FBiH u kojima pretežno žive Srbi.

Rukovodstvo RS usaglasilo se u septembru sa čelnicima lokalnih zajednica u RS i FBiH, koje su ušle u projekat, o redoslijedu koraka koje treba da preduzmu radi što bolje realizacije projekata. Prvobitni spisak korisnika donacije je proširen, tako da će priliku da uredi svoju sredinu imati ukupno 19 lokalnih zajednica u RS i dijelu FBiH.

Najveća donacija od dva miliona maraka odlazi u Istočno Novo Sarajevo, u kojem će nadležni graditi trg i sportsku dvoranu. Načelnik te opštine Ljubiša Ćosić kaže da mu je drago što u veći broj opština odlazi novac i da je to pravi način saradnje.

– Tender će kod nas biti raspisan za nekih mjesec, da bismo tokom zime završili te procedure i počeli da radimo na proljeće – rekao je Ćosić, koji je i predsjednik Saveza opština i gradova u Srpskoj.

Ćosić je naglasio i da ne stoje ocjene iz opština na čelu kojih su kadrovi Saveza za promjene da je novac dijeljen samo onima kojima rukovodi SNSD.

U “Službenom glasniku RS” objavljeno je osam odluka o odobravanju finansiranja projekata koji će biti realizovani iz donacija Srbiji, a koje će ovih dana i zvanično stupiti na snagu.

Jedna od odluka se odnosi na izgradnju vrtića u Trebinju, a prvi čovjek tog grada Luka Petrović kaže da je tenderska procedura za izgradnju vrtića “Srbija” u toku i da očekuju da će biti završena u toku ovog mjeseca.

– Radovi bi mogli da počnu u decembru – rekao je Petrović, koji je zahvalio predsjednicima Srpske i Srbije na pomoći i ulaganjima u taj grad Srpske.

Među objavljenim odlukama su one koje se odnose na sređivanju užeg dijela gradske zone u Srpcu, sanaciju osnovne škole “Liješće” i krova na staroj osnovnoj školi na području Broda.

U Kostajnici je prošao prijedlog da iz donacije Srbije bude asfaltirana ulica Partizanski put te put u selu Grdanovac, ali i da bude izgrađen sistem LED rasvjete u selu Mrakodol.

Nadležni u Novom Gradu odlučili su se na sanacije škola u Radomirovcu i Blatni, a u Bosanskoj Krupi uložiće novac za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnog puta Ivanjska.

U Bosanskom Grahovu novac će uložiti za rekonstrukciju zgrade osnovne škole i krova zgrade spomen-doma “Gavrilo Princip”. Obnovu škole žele i u Oštroj Luci. Novac će, između ostalog, biti utrošen za izgradnju vrtića u Brčkom, studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulice u Palama, ali i za sanaciju pješačkog mosta na Drini između Zvornika i Malog Zvornika.

Većina novca za te projekte će, prema zvaničnim podacima, ide iz donacije Vlade Srbije, a dio novca obezbijedile su i same lokalne zajednice u kojima se realizuju. To je i bio jedan od uslova za ulazak u projekat i dobijanje novca od donacije.

Od ukupnog iznosa milion evra biće utrošeno za projekte u FBiH.

Podjela novca

Lokalne zajednice u RS (iznosi u KM)

Istočno Novo Sarajevo         2.000.000

Vlasenica                               1.500.000

Zvornik                                  1.200.000

Trebinje                                 1.000.000

Brčko                                      1.000.000

Pale                                        1.000.000

Jezero                                     400.000

Srbac                                     200.000

Trnovo                                    200.000

Kostajnica                    100.000

Brod                                        100.000

Prnjavor                                100.000

Novi Grad                              100.000

Oštra Luka                           100.000

Lokalne zajednice u FBiH (iznosi u KM)

Drvar                                     700.000

Bosansko Grahovo                  400.000

Glamoč                                    400.000

Bosanski Petrovac                200.000

Mostar                                   200.000

Bosanska Krupa                      100.000

Vrijednost projekata i struktura novca u KM

Grad/opština                        vrijednost udio iz donacije

Trebinje                                 1.155.997             977.915

(gradnja vrtića)

Srbac                                     250.163                195.583

(uređenje centra)

Brod                                        121.000                97.791

(sanacija škole)

Kostajnica                              103.569                97.000

(obnova ulica i rasvjete)

Novi Grad                              116.749                97.786

(obnova škola)

Oštra Luka                           100.396                97.281

(sanacija škole)

Bosanska Krupa                      99.100                  97.500

(asfaltiranje ulica)

Bosansko Grahovo                  391.166                391.166

(rekonstrukcija škole i spomen-doma)

*obezbjeđenje preostalog novca do procijenjene vrijednosti projekta je i nadležnosti opštine/grada

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.