U zdravstvo uložene 1,124 milijarde KM

Izvor: glassrpske.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Republika Srpska

Srpska je nastavila da povećava izdvajanja za zdravstvo kako bi podigla nivo usluga koje zdravstvene ustanove pružaju pacijentima i u 2016. godini je potrošnja u zdravstvu dostigla 1,124 milijarde maraka.

To je za 85,11 miliona KM više nego godinu ranije, a najveći rast ostvaren je na polju kapitalnih investicija. Potrošnja u zdravstvu po stanovniku iznosila je 910 maraka, što je za 44 KM više nego u 2015. godini.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je javni zdravstveni sektor tokom 2016. godine potrošio 831,16 miliona, dok je u privatnom sektoru utrošeno 293,48 miliona KM.

Najviše novca, 585,36 miliona KM izdvojeno je za liječenje stanovnika, što je za 45,65 miliona više nego godinu ranije, dok je najmanji iznos otišao za dugotrajnu zdravstvenu zaštitu – 20,55 miliona maraka. Statističari su izračunali da je nabavka medicinskih sredstava zdravstveni sistem koštala 250,81 milion KM.

Prema ovim podacima, najveći rast potrošnje ostvaren je na polju investicija. U 2016. godini je za te namjene izdvojeno 71,32 miliona, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za 38 miliona KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić ističe da je na rast utrošenih sredstava za investicije uticao veliki broj kapitalnih projekata koji su sprovedeni tokom 2016. godine.

– Izgrađen je i opremljen dio Univerzitetskog kliničkog centra RS, a rađeno je i na Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”. Izgradili smo i ambulantu porodične medicine u Domu zdravlja u Bratuncu i realizovali niz drugih projekata. Ove godine biće završena gradnja bolnice u Istočnom Sarajevu, a trebalo bi da počne i izgradnja nove bolnice u Doboju – rekao je Bogdanić i podsjetio da je od 2013. godine do lani za kapitalne investicije izdvojeno 303 miliona KM.

Bogdanić ističe da je razlog velike potrošnje u zdravstvu i to što pacijenti u RS imaju široka prava.

– Oslobodili smo značajan broj osiguranika bilo kakve participacije. Pacijentima su široko dostupne usluge banja, rehabilitacija, pomagala, proteze, što ni u razvijenim zemljama nije dostupno. Mnogo novca odlazi i na liječenje oboljele djece – navodi Bogdanić.

On je istakao da će već ove godine RS imati najmanji deficit bolničkog sektora, a Fond zdravstvenog osiguranja je napravio suficit zahvaljujući boljem prikupljanju sredstava.

– Polako ulazimo u stabilizaciju zdravstvenog sistema, ali će zdravstvo sigurno biti skupo i u budućnosti jer ćemo za par godina morati uvesti biološku terapiju i novu dijagnostiku, što će zasigurno iziskivati velike troškove – rekao je Bogdanić i dodao da će Srpska u dogledno vrijeme morati raditi na smanjenju troškova u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić smatra da potrošnja u zdravstvu raste jer građani u Srpskoj sve više obolijevaju.

– Mladi nezaustavljivo odlaze sa ovih prostora, ostaje samo stara populacija koja je svakim danom sve bolesnija, a liječenje i terapije sve su skuplji – rekao je Granulić.

Smatra da se potrošnja u zdravstvu može smanjiti obaranjem cijena lijekova, koji su u BiH najskuplji u regionu.

– Previše novca odlazi na lijekove i to su vjerovatno nepotrebno bačene pare jer su lijekovi u Srbiji po nekoliko puta jeftiniji nego u BiH. Treba povesti računa i o skupim specijalističkim pretragama, jer se ponekad pacijenti nepotrebno šalju na ispitivanja – rekao je Granulić.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SNjOT Saša Grabovac kaže da je potrošnja za zdravstvo veliko opterećenje za privredu Srpske.

– Prava koja imaju naši pacijenti, koja su davana u vrijeme ekonomskog prosperiteta, zadržana su i nakon krize, što je stvorilo velike probleme u javnoj potrošnji. Ipak, ako se uporedimo sa susjednim zemljama i količini novca koju one izdvajaju za zdravstvo po glavi stanovnika, vidi se da je kod nas taj iznos znatno niži – rekao je Grabovac i dodao da se potrošnja može smanjiti boljom raspodjelom novca i insistiranjem na štednji.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.
  1. Hahahahahah, vlast se prepala najavljenih protesta ljekara pa pokusava po obicaju da spinuje informacije. Ako imas para imas i ljecenje, sirotinjo umri.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.