U Srpskoj otvoren konkurs za upis u srednje škole, više mjesta nego osnovaca, ali nekima od njih neće biti ispunjena želja

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Republika Srpska

Konkurs za upis učenika u srednje škole u Srpskoj otvoren je od danas, a planom upisa u prve razrede predviđeno je 11.083 mjesta za buduće srednjoškolce.

Najviše mjesta ima u srednjim stručnim i tehničkim školama, koje mogu da prime 8.879 učenika. U gimnazije je, istovremeno, planiran upis 2.204 učenika ili oko 20 odsto od svih slobodnih mjesta.

Za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama planiran je upis 2.817 učenika, što je 25,4 odsto od ukupnog broja učenika planiranih za upis.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević poručio je da manje od 10.000 učenika završava osnovnu školu u Srpskoj, te da će svi moći da nađu mjesto u nekoj od srednjih škola.

– Jedan dio učenika vjerovatno neće upisati ono što želi već će se morati opredijeliti za neko drugo zanimanje – dodao je Malešević, te pozvao učenike da biraju zanimanja kojih nema mnogo na biroima za zapošljavanje i koja daju mogućnost da se nakon školovanja zaposle.

Određena su dva upisna roka – od 11. do 22. juna i od 2. do 13. jula.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz 5 predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao  i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da se u narednoj školskoj godini uvodi i novo zanimanje – tehničar modelar obuće, koji će se školovati u Školi učenika u privredi u Banjaluci.

Prethodne godine uveden je smjer tehničar mašinske energetike – struka mašinstvo i obrada metala i tehničar hortikulture – struka poljoprivreda i prerada hrane, te  optičar, časovničar i zlatar, zanimanja trećeg stepena.

Prethodne godine u srednje škole u Srpskoj upisalo se 10.207 učenika.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.