U Srpskoj će se od sljedeće godine izučavati događaji iz devedesetih

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Dejan Božić

Od naredne školske godine učenici devetog razreda osnovne škole, te trećeg i četvrtog razreda gimnazije izučavaće i događaje iz devedesetih godina prošlog vijeka, poručuje direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović.

Tako će se u novim udžbenicima istorije naći i činjenice kako je došlo do raspada bivše Jugoslavije, kako je počeo rat u BiH, kako je i kad nastala Srpska, koji su najznačajniji događaji u njenom stvaranju.

Damjanović podsjeća da su RS i kantoni FBiH 2005. godine potpisali dogovor sa OEBS-om da se u istoriji ne izučavaju sadržaji građanskog rata u BiH koji bi imali uvrijedljive sadržaje po druge narode.

Međutim, uprkos tome, ministri obrazovanja u pojedinim kantonima u FBiH odlučili su da u školske programe istorije za osmi razred osnovne škole uvedu sadržaje koji će đacima, kako su pokušali da objasne, “pomoći da razumiju činjenice o opsadi Sarajeva, kao i o genocidu u Srebrenici”.

– Mi smo se držali pomenutog sporazuma, vjerujući da će i drugi. Međutim, u FBiH, iste godine kada je pomenuti dogovor potpisan, ne samo da su izučavali događaje iz devedesetih, nego su u nastavne planove i programe počeli da ubacuju stvari koje su uperene protiv Srba i koje Srpsku vrijeđaju po svim osnovima. Tragedija je da to uče i srpska djeca iz Federacije, kojima nije dozvoljena nacionalna grupa predmeta. Mi, naravno, nećemo nikoga vrijeđati, ali ćemo objasniti djeci šta se dešavalo za vrijeme rata u BiH – poručuje Damjanović.

Dodaje da su nadležne institucije iz Srpska pažljivo analizirale ovu situaciju, te zaključile da je besmisleno istrajavati na sporazumima i dogovorima koje drugi ne poštuju.

– Republički pedagoški zavod je u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS već formirao radnu grupu stručnjaka. Od ove godine primjenjujemo izmijenjeni nastavni plan i program za istoriju za deveti razred osnovne škole, odnosno za treći i četvrti razred gimnazije. Ubacili smo sadržaje o genocidu nad srpskim narodom po metodologiji holokausta, kao u Izraelu. Od naredne školske godine izučavaćemo i događaje iz 90-tih – poručuje Damjanović.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.