Od 1. jula pravo na ličnu invalidninu

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Republika Srpska

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će u Srpskoj od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu, a da će se do kraja godine raditi na izmjenama zakonske regulative.

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima svih saveza i udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa, Bogdanić je naveo da će sredstva obezbijediti Vlada Republike Srpske, a da će se zahtjevi za ostvarivanje prava na invalidninu podnositi nadležnim centrima za socijalni rad.

“Lična invalidnina kao pravo neće imati imovinski cenzus, a mjesečni iznos invalidnine definisaće Vlada Republike Srpske”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Sastanku sa Bogdanićem prisustvovali su predstavnici Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske, Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida, Saveza distrofičara, Saveza slijepih i Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

U saopštenju se dodaje da je radna grupa, u čijem su sazivu i predstavnici ovih saveza i udruženja, u prethodnom periodu analizirala mogućnost uvođenje prava na ličnu invalidninu za lica sa najtežim oblikom invaliditeta.

“Predstavnici saveza izrazili su zadovoljstvo što se u dogovoru s njima uvodi novo pravo – pravo na ličnu invalidninu i podržali napore Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Srpske da se to u što skorijem roku realizuje”, istakli su u Ministarstvu zdravlja.

U Ministarstvu navode da je unapređenje prava putem uvođenja lične invalidnine u skladu sa ciljevima Strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom.

U saopštenju se dodaje da je, s ciljem unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom, osnovana i radna grupa za unapređenja položaja lica sa invaliditetom koju čine ministri u Vladi, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja, predstavnici Saveza opština i gradova, te predstavnici svih udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u toku izrada zakona o znakovnom jeziku Republike Srpske, čiji je nosilac Ministarstvo prosvjete i kulture, te da je Strategijom unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom, kao jedan od ciljeva u oblasti socijalne zaštite, predviđeno obezbjeđivanje minimalne socijalne sigurnosti za civilna lica sa invaliditetom.

Današnjem sastanku u Ministarstvu zdravlja prisustvovao je i predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Rajko Kličković i pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Branka Sladojević.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.