Nešić: Veliki poduhvat Puteva RS

Izvor: insajder.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Republika Srpska

Novoizgrađena dionica Istočnog tranzita, na čiju se gradnju čekalo duže od 30 godina, sutra će i zvanično biti puštena u promet! Sa puštanjem ove saobraćajnice, zajedno sa novim kružnim tokom u Rebrovcu, biće značajno ubrzan saobraćaj u gradu i smanjene gužve u jutarnjim i poslijepodnevnim „špicevima“. Prema riječima Nenada Nešića v.d. direktora Javnog preduzeća “Putevi RS”, kapacitet protoka  saobraćaja sa sadašnjih 4.500 automobila dnevno biće povećan na 20.000.

Vrijedost radova iznosila je 650.000 KM, a u potpunosti su ih finansirali “Putevi Republike Srpske”, rekao je za Insajder.ba Nenad Nešić, i dodao:  – Bez lažne skromnosti, ovo je zaista veliki poduhvat Puteva RS, s obzirom na izazovno vrijeme u kojem poslujemo. Radovi su izvedeni u roku, visokog su kvaliteta, i Banja Luka, kao administrativni  centar Srpske, konačno dobija saobraćajnicu koja će omogućiti bolji protok vozila i manje gužve u vrijeme špica.

Novoizgrađena dionica zvanično će biti puštena u saobraćaj sutra ujutro, u 08.45 časova, uz prisustvo visokih republičkih i gradskih zvaničnika.

Radi se o prvoj fazi izgradnje ove saobraćajnice, čiju su gradnju decenijama kočili neriješeni imovinsko – pravni odnosi. U drugoj fazi, uz novi dio tranzita, koji će se nastavljati do stadiona FK „Naprijed“, biće izgrađene i biciklistička i pješačka staza. Istovremeno, pješačka i biciklistička staza će u drugoj fazi biti građena kroz park uz stari dio Istočnog tranzita.

Nova dionica Istočnog tranzita spojena je na Ulicu Majke Јugovića novoizgrađenim kružnim tokom. Radi bržeg protoka, obližnji semafori na spoju Ulica Јuga Bogdana i Ulice Majke Јugovića isključeni su, a režim saobraćaja je promijenjen na način da sada, za razliku od ranijeg rješenja, prednost imaju vozila koja se kreću iz pravca Starčevice.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić izjavio je da će, sa puštanjem ove saobraćajnice i novog kružnog toka kod Rebrovca, gužve i zagušenja u jutarnji i popodnevnim „špicevima“ postati prošlost, kako za mještane Starčevice i Obilićeva, tako i za sva vozila koja su u tranzitu kroz Banju Luku.

On je naglasio da je ovaj projekat, sa dolaskom nove gradske administracije, uvršten za jedan od prioriteta, uključujući i novi dio Istočnog tranzita, koji će se tek graditi.

Taj sljedeći korak je već uveliko napravljen, pošto smo u februaru ove godine sa „Putevima“ potpisali sporazum o gradnju još jedne dionice Istočnog tranzita u dužini od 270 metara, na potezu od Krfske ulice do Ulice Gavrila Principa, odnosno, radi boljeg shvatanja, iza stadiona FK „Naprijed“. Značaj ove dionice je od izuzetne važnosti, budući da će, nakon izgradnje novog Zelenog mosta, praktično biti povezani Istočni i Zapadni tranzit, odnosno napravljena obilaznica oko grada, koja će znatno rasteretiti saobraćaj – rekao je Sandić.
Prema njegovim riječima, tokom godine počeće radovi i na izgradnji ove dionice.

Novi most na lokaciji Zelenog mosta

U isto vrijeme, sutra će biti ozvaničen i početak radova na uklanjanju konstrukcije dotrajalog Zelenog mosta i izgradnje novog, u šta će grad uložiti 2,2 miliona KM.

Novi most, projektovane širine od 14 metara i sa dvije kolovozne trake, uključujući i pješačke i biciklističke staze, trebalo bi biti završen do decembra ove godine.

Radove na uklanjanju stare konstrukcije i izgradnji novog mosta izvešće preduzeće „Prijedorputevi“.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.