Ne prestaju napadi na proslavu 9. januara: Osporavanje Dana RS čisti populizam

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Republika Srpska

Dan Republike Srpske, koji se po Zakonu o danu Republike Srpske kao sekularni praznik proslavlja 9. januara, nije neustavan i Ustavni sud BiH o njemu nikada nije odlučivao, a sva priča o njegovoj neustavnosti je, kako ističu stručnjaci, čisti populizam i avanturizam.

Naime, Ustavni sud BiH 26. novembra 2015. godine osporio je Zakon o praznicima Republike Srpske, tačnije član 3. b. i Narodnoj skupštini Republike Srpske dao rok do 25. juna 2016. godine da uskladi taj zakon sa tom odlukom.

Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) 17. juna 2016. godine podnijela je zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda od 26. novembra 2015. godine, ali je Ustavni sud zaključio da NS RS u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentovala nekakve nove činjenice, zbog čega je taj zahtjev odbijen.

Nakon toga Ustavni sud BiH 30. septembra 2016. godine utvrdio je da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila njegovu odluku od 26. novembra 2015. godine i van snage stavio član 3. b. Zakona o praznicima Republike Srpske.

Poslije toga, tačnije 15. jula 2016. godine, Narodna skupština Republike Srpske donijela je Odluku o raspisivanju referenduma sa pitanjem: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?” Referendum je održan 25. septembra 2016. godine i na njemu se 99,8 odsto građana Republike Srpske izjasnilo da podržava da se 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske.

Nakon toga Narodna skupština je 25. oktobra 2016. godine po hitnom postupku usvojila Zakon o Danu Republike Srpske, koji predviđa da se 9. januar praznuje kao sekularni praznik. Ovaj zakon trenutno je na snazi i niko ga nije osporio.

“Centralno mjesto odluke Ustavnog suda BiH kada je osporen 9. januar je da se radi o krsnoj slavi, odnosno vjerskom obredu koji ne uključuje i ostala dva naroda i građane BiH. Narodna skupština je postupila po odluci Ustavnog suda i sada se pojavljuju pitanja i analizira sadržina obrazloženja presude sa sadržinom samog zakona. To je čisti populizam i avanturizam, jer je vrlo profitabilno danas osporavati taj datum i važno je samo proizvoditi događaje koji ne doprinose nikome, nego samo produbljuju jazove i više nas udaljavaju od uređene države”, rekao je za “Nezavisne” Krstan Simić, pravni stručnjak i bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Kao i Simić, i Josip Grubeša, ministar pravde BiH, izjavio je da Dan Republike nije neustavan te da Ustavni sud BiH nije rekao da je 9. januar neustavan kao takav nego da su neustavne neke odredbe Zakona o praznicima Republike i konkretno se odnose na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja.

“Mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnjenje da taj dan samoinicijativno proglase kao neustavan, a da ne govorimo o tome da ignorišu postojanje novog zakona, kojim je ovo uređeno”, rekao je Grubeša.

Sa druge strane, i pored činjenice da proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske po Zakonu o danu Republike Srpske nije neustavna, bošnjački političari tvrde da je Ustavni sud BiH rekao svoje te da je Dan Republike Srpske neustavan.

Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH, tvrdi da nije tačno da je Ustavni sud BiH osporio taj datum samo zbog vjerskog obilježavanja već iz razloga što 9. januar nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja.

“Donošenje Zakona o praznicima u kojem je izostavljena vjerska komponenta, ali je ostavljeno obilježavanje 9. januara, kao Dana RS, izigravanje je prava i prevara, što je jasno svakom dobronamjernom, običnom čovjeku”, rekao je Pivić.

Pravnik i zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut izjavio je juče za agenciju Patrija da ministar Grubeša ne govori istinu.

“To što je NSRS usvojila izmjene zakona, a zadržala 9. januar kao praznik, čisti je formalizam, a praznik ostaje suštinski neustavan”, smatra Arnaut.

Dan RS obilježen u Torontu

U Srpskom centru u Misisagi, u Kanadi, održana je centralna svečanost obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, a domaćin ovogodišnje proslave bilo je Udruženje Srba sarajevsko-romanijske regije u Torontu.

Vladika Mitofan, episkop kanadski, rekao je da je Republika Srpska plod iskonske želje srpskog naroda da živi u miru i slozi sa drugima, dok je Koviljka Špirić, savjetnik predsjednika Republike Srpske, izrazila zadovoljstvo “što naši ljudi u Kanadi” tradicionalno obilježavaju Dan Republike.

Vasilije Petković, konzul Srbije u Torontu, rekao je da Republika Srpska nije nastala slučajno, već je plod slobodarski težnji srpskog naroda, a Nedo Kubura iz Udruženja Srba sarajevsko-romanijske oblasti, rekao je da je 9. januar važan datum za RS i njene građane, ali i za sve Srbe u svijetu. 

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.