Mjere pronatalitetne politike: Nezaposlenim porodiljama 405 KM mjesečno

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Republika Srpska

Vlada Republike Srpske predložiće da minimalna plata u Srpskoj bude 405 maraka umjesto sadašnjih 395. Prijedlog Vlade naći će se polovinom oktobra na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske, gdje će se o njemu razgovarati sa predstavnicima radnika i poslodavaca.

Od naredne godine, Vlada Srpske će iz budžeta isplaćivati naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate u trajanju od godinu dana, a za treće dijete godinu i po. Odluka je donesena kao jedna od mjera pronatalitetne politike. Nove mjere pronatalitetne politike Vlade Srpske predviđaju:

– godinu dana penzionog staža za svako rođenje djeteta
– porodiljsku naknadu od 405 maraka mjesečno
– pomoć za opremu novorođenčeta
– 450 i 600 maraka iz Fonda za treće i četvrto dijete
-besplatnu vještačku oplodnja finansiranu iz republičkog i opštinskih budžeta
-subvencionisanje kamata za mlade bračne parove
-besplatni udžbenici za đake prvog i drugog razreda, odlikašima iz višečlanih porodica beslatni udžbenici tokom devetogodišnjeg školovanja
-izgradnja kuća za višečlane porodice

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović naglasila je da su ovim mjearama htjeli da pokažu osjetljivost prema majkama i porodiljama koje nakon što završe svoj porodiljski dopust nemaju gdje da se vrate jer posao nisu imali ni ranije.

“Nakon toga moramo ići dalje, a to će podrazumijevati određene korake za zapošljavanje i majki nakon završenog porodiljskog odsustva”, dodala je Cvijanović.

U udruženju sa četvoro i više djece “Četiri plus” podržavaju Vladinu odluku i traže dodatne pogodnosti za majke. Ističu, natalitet je nacionalno pitanje broj jedan i potrebno je pronaći najbolje rješenje.

S druge strane, u Federaciji BiH ne postoje jedinstvene mjere za cijeli entitet već se pronatalitetne mjere, ako ih i ima, sprovode pojedinačno po kantonima. Iz Udruženja “Zemlja djece” iz Tuzle ukazuju da deset različitih politika utiče na pad nataliteta.

“Tako imamo kantone u kojima porodilje nemaju mogućnost da ostvare bilo kakvu zdravstvenu zaštitu za vrijeme trudnoće i porodiljstva. S druge strane, u pojedinim kantonima žene prodilje nemaju nikakva prava određenih socijalnih naknada za vrijeme prodiljstva”, istakla je Mirsada Bajramović iz Udruženja “Djeca zemlje” iz Tuzle.

Ističu, da se zbog ovakve politike žene u Federaciji BiH teže odlučuju na materinstvo, jer nemaju podršku za vrijeme porodiljskog odsustva. Zahtijevaju uvođenje mjera zaštite i pomoći, kojima se može podstaći rađanje.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.