Mala matura od školske 2021/2022. godine

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Republika Srpska

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će mala matura u osnovnim školama u Srpskoj najvjerovatnije biti uvedena školske 2021/2022. godine, a do tada će se raditi na uklanjanju eventualnih anomalija.

“Uvođenjem male mature pokušavamo da stimulišemo učenike da se bore za znanje, a ne za ocjene”, rekao je Malešević, koji u Tesliću prisustvuje okruglom stolu “Vrednovanje i razvoj vaspitno-obrazovne ustanove”.

On je ukazao na značaj ovogodišnjeg seminara, na kojem će se direktorima i pedagozima, između ostalog, prenijeti saznanja o procesu realizacije male mature, na bazi informacija i razmjena iskustava sa Pedagoškim zavodom iz Srbije.

“Normalno je da ne možemo uvesti odjednom malu maturu”, istakao je Malešević i dodao da prije konačnog uvođenja, koje se očekuje školske 2021/2022, prethode analize.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je od ove godine eksperimentalno uvedena mala matura u 21 osnovnu školu u Srpskoj, s tim da će u ostalih 166 škola i dalje ostati spoljašnje vrednovanje dostignuća iz matematike i srpskog jezika.

“Planirali smo da krajem aprila bude spoljašnje vrednovanje dostignuća u 166 škola i probna mala matura u 21 školi, a oko 10. juna i eksperimentalna mala matura u 21 školi”, kaže Damjanović.

On je podsjetio da su na sajtu Republičkog pedagoškog zavoda postavljene zbirke zadataka iz matematike i srpskog jezika.

Predsjednik Društva pedagoga Drago Branković rekao je da se danas završava trodnevna Deveta zimska škola pedagoga i direktora predškolskih ustanova i osnovnih škola, koju je ocijenio konstruktivnom i informativnom.

Deveta zimska škola otvorena je 28. februara, na kojoj se razgovara o tri teme: “Vaspitna uloga vaspitno-obrazovne ustanove”, “Kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa” i “Podrška djeci u riziku”.

Školu organizuje Republički pedagoški zavod u saradnji sa Društvom pedagoga Srpske, a na seminar se prijavilo 320 učesnika iz cijele Republike Srpske.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.