Lične invalidnine za oko 3.000 osoba

Izvor: glassrpske.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Republika Srpska

 Oko 3.000 osoba sa najtežim invaliditetom u RS trebalo bi da od 1. jula dobiju pravo na lične civilne invalidnine, koje će, najvjerovatnije, mjesečno iznositi oko 100 KM, a prve isplate bi mogle da počnu već u avgustu.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić nakon jučerašnjeg sastanka Radne grupe za unapređenje položaja lica s invaliditetom Vlade RS. Suzić, koji je član ove radne grupe, kazao je da će korisnici zahtjeve moći da podnose od 1. jula.

– Na sastanku je rečeno da će invalidnine iznositi oko 100 KM, što znači da će, uz naknadu za tuđu njegu i pomoć od 167 KM, lica sa najtežim invaliditetom imati mjesečna primanja od 267 KM – naglasio je Suzić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić izjavio je da će od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu, a da će se do kraja godine raditi na izmjenama zakonske regulative.

Nakon sastanka sa predstavnicima svih saveza i udruženja lica s invaliditetom od javnog interesa, Bogdanić je naveo da će sredstva obezbijediti Vlada Republike Srpske, a da će se zahtjevi za ostvarivanje prava na invalidninu podnositi nadležnim centrima za socijalni rad.

– Lična invalidnina kao pravo neće imati imovinski cenzus, a mjesečni iznos invalidnine definisaće Vlada – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
Sastanku sa Bogdanićem, osim predstavnika Saveza slijepih, prisustvovali su i predstavnici Saveza gluvih i nagluvih, Saveza paraplegičara, oboljelih od dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Saveza distrofičara i Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.
U saopštenju ministarstva se dodaje da je radna grupa, u čijem su sazivu predstavnici ovih saveza i udruženja, u prethodnom periodu analizirala mogućnost uvođenja prava na ličnu invalidninu za lica sa najtežim oblikom invaliditeta.

– Predstavnici saveza izrazili su zadovoljstvo što se u dogovoru s njima uvodi novo pravo – pravo na ličnu invalidninu i podržali napore ministarstva i Vlade da se to u što skorijem roku realizuje – istakli su u Ministarstvu zdravlja.

Komisije

Suzić je rekao da će ocjenu stepena invalidnosti vršiti postojeće regionalne komisije pri Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS, na osnovu čijih rješenja će korisnici moći da podnesu zahtjev. Nezvanično, pravo na lične invalidnine dobiće samo lica s invaliditetom od 100 odsto, koja nisu smještena u specijalizovane ustanove.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.