Kakve su posljedice NATO bombardovanja SRJ i Srpske?

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Republika Srpska

Povećanje broja oboljelih od karcinoma u Srbiji u velikoj mjeri posljedica je NATO bombardovanja.

Da bi ta tvrdnja bila i naučno dokazana u međunarodnim institucijama – neophodna je stručna, pravna i finansijska podrška istraživačima u Srbiji, rečeno je na naučnoj konferenciji u Beogradu.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999.godine ostavilo je posljedice koje još nisu dovoljno istražene ni od državnih organizacija niti nevladinog sektora, kaže direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma Mitar Kovač.

– Svjedoci smo da postoje ogromne posledice po zdravlje ljudi i da sa tim podacima izlaze eksperti iz tih oblasti, prije svega iz oblasti medicinskih nauka, da je statistički pouzdano utvrđena zavisnost između agresije 1999.godine, smrtnosti, povećane smrtnosti, prvenstveno od onkoloških bolesti i broja obolelih građana – ističe Kovač.

Još nije poznato koliko je projektila sa osiromašenim uranijumom bačeno i na kojim lokacijama jer se podaci u različitim izvještajima razlikuju, pa ih je potrebno ponovo revidirati i utvrditi činjenično stanje, kao i uzročno-posljedičnu vezu sa učestalom pojavom maligniteta.

– Ono što mi možemo i predlažemo je to da se detektuju ti dugotrajni agensi, kancerogeni i toksični, ako možemo sad da ih detektujemo onda znači da su u ovom periodu oni odradili taj svoj štetni uticaj, koji nije evidentiran – napominje Zorka Vukmirović,  naučni savjetnik u penziji Instituta za fiziku

U šesnaestodnevnom NATO bombardovanju Republike Srpske 1995. godine ubijeno je 58, a ranjeno 119 ljudi, uništena je infrastruktura. Istraživanja pokazuju da ćemo indirektne posljedice, prvenstveno od osiromašenog uranijuma, trpjeti stotinama godina.

– Koristili smo i međunarodne izvore i ono što jeste da su rezultati katastrofalni. Ako samo jedan primjer vam navedem – da je opština Hadžići bila izložena NATO bombardovanju i stanovništvo koje je iz opštine Hadžića došlo u opštinu Bratunac, oboljenje od raka je četiri puta veće stanovnika opštine Hadžići u odnosu na domicilno stanovništvo opštine Bratunac – poručio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Da bi se istina naučno dokazala u međunarodnim institucijama, istraživačima je potrebna stručna, pravna i finansijska podrška jer bez toga nije moguće uraditi dublja istraživanja na ekosistemu i ljudima.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.