Inspekcija uništila 573 igračke

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Republika Srpska

Republička zdravstvena inspekcija utvrdila je laboratorijskom analizom da od 14 ispitivanih uzoraka predmeta za djecu tri uzorka dječijih igračaka nisu bezbjedna za upotrebu zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata, na osnovu čega su uništene 573 igračke.

“Uzeto je ukupno 14 uzoraka predmeta opšte upotrebe, i to četiri vrste bočica za bebe radi ispitivanja na sadržaj bisfenola A /BPA/, po tri modela siperaka za bebe radi ispitivanja sadržaja ftalata, dječije lutke, igračke `konjić poni` i jedan model igračke na naduvavanje, takođe, radi ispitivanja sadržaja ftalata” izjavila je portparol Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

Ona je navela da su uzorkovani proizvodi porijeklom iz Kine, Turske, Tajlanda, Holandije, Velike Britanije, kao i domaće proizvodnje.

Prema njenim riječima, najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni dijelovi koji se lako odvajaju, dječije igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja, sadržaj ftalata, oštri dijelovi, zatim neprijatan miris igračaka, lako izvlačenje niti i kose, te lako skidanje boje.

“Roditeljima preporučujemo da prilikom kupovine proizvoda za djecu provjere informacije navedene na deklaraciji, naziv proizvođača i zemlju porijekla i da ih ne kupuju ukoliko nema svih potrebnih podataka. Roditelji bi trebalo da poštuju preporuke proizvođača o starosnom dobu za koju je proizvod namijenjen”, napomenula je Makivićeva.

Ona je dodala da je Republička zdravstvena inspekcija u ovoj godini, na osnovu sporazuma Inspektorata i Agencije za nadzor nad tržištem BiH vršila kontrolu i uzorkovanje predmeta opšte upotrebe sa tržišta, radi laboratorijskog ispitivanja bezbjednosti za ljudsku upotrebu.

Riječ je o projektu koji se kontinuirano sprovodi duži niz godina.

“U okviru ovogodišnjeg monitoringa akcenat je stavljen na proizvode namijenjene za dječiju upotrebu. Inspekcija je, osim provjere dokumentacije, vršila organoleprički pregled proizvoda koji podrazumijeva izgled, pakovanje, deklaraciju i uzorkovanje za laboratorijske analize”, podsjetila je Makivićeva.

Na osnovu procjene rizika identifikuju se potencijalne nepravilnosti kod različitih vrsta proizvoda, te se analizama zahtijeva ispitivanje tih parametara.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.