Đaci dobijaju sedam novih udžbenika

Izvor: glassrpske.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Republika Srpska

Učenici u Srpskoj u narednoj školskoj godini moći će sigurno da računaju na sedam novih udžbenika, koji bi u toku ovog mjeseca trebalo da ugledaju svjetlost dana.

Kako su objasnili u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS, riječ je o udžbenicima za osnovne i srednje škole iz završenih konkursa, pa će tako đaci šestog razreda na jesen učiti iz novog udžbenika njemačkog jezika, a gimnazijalci će znanja iz biologije upijati iz savremenije knjige.

U Zavodu su istakli da su konkursom za pribavljanje novih rukopisa za školsku 2018/2019. godinu, koji je raspisan krajem novembra prošle godine, planirana 154 nova udžbenika. Dodali su da jedan od rokova konkursa za pisanje većine novih udžbenika ističe 23. februara.

– Za osnovnu školu konkursom se traži 16 novih rukopisa, za gimnazije 39, za srednje stručne i tehničke škole 96, te tri udžbenika za specijalnu nastavu i inkluziju – kažu u Zavodu.

Ističu da se konkursi ponavljaju zbog malog odaziva autora, kao i nedobijanja pozitivne recenzije i odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture RS na pojedine rukopise.

– Nažalost, za udžbenike za pojedina zanimanja srednje škole ne postoji interesovanje autora. Nadamo se da će nam na konkurs ove godine pristići više rukopisa koji će dobiti pozitivna mišljenja i odobrenja – kazali su u Zavodu.

Dodali su da im je cilj da pred đacima budu kvalitetni i zanimljivi udžbenici, bez nepotrebnih sadržaja.

– Zbog toga pozivamo profesore osnovnih i srednjih škola i univerziteta da učestvuju na konkursu – naglasili su u Zavodu i dodali da u nedostatku domaće najčešće koriste literaturu Zavoda za udžbenike Beograd.

Direktorica banjalučke Tehničke škole Kristina Mrđa je istakla da se profesori i đaci snalaze kako znaju i umiju.

– Najvažnije je da nastava ne trpi. Udžbenike i skripta, koji bi mogli da prate naš nastavni plani i program, najčešće nabavljaju iz Srbiji i putem interneta – kazala je Mrđa.

Dodala je da joj nije jasno zašto, između ostalih, inženjeri nemaju motiv da učestvuju u izradi školskih udžbenika.

Osnovna škola:

* 6. razred – Njemački jezik (udžbenik, radna sveska, priručnik za nastavnike i CD)

* 5. razred – Poznavanje prirode i radna sveska

* 6 – 9. razreda – Priručnik za izvođenje nastave iz likovne kulture

Gimnazije i srednje stručne škole:

* 2. razred gimnazije – Biologija

* 4. razred – Statistika za ugostiteljstvo i turizam,

* 4. razred – Statistika za ekonomiju, pravo i trgovinu

* 1. razred – Mašinski elementi

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.