Čubrilović: Ne odustajemo od 9. januara

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Republika Srpska

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je stav parlamenta povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike nepromijenjen, imajući u vidu različito tumačenje i politički pristup Ustavnog suda BiH kada je riječ o 1. martu i o 9. januaru.

Čubrilović je istakao da se iz te dvije odluke vidi da je riječ o političkom pristupu suda i da nije poštovan pravni princip.

“Nadam se da će Tim za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike napraviti svoje viđenje situacije i uputiti ga sudu i da će ovaj put biti cijenjena pravna mišljenja i argumentacija, te da neće biti donesena politička odluka”, rekao je Čubrilović novinarima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da tema praznika, koja postaje dominantna na političkoj sceni, nije stvar koja može doprinijeti bilo kakvom boljem razumijevanju u okviru BiH.

“Bilo bi bolje da se bavimo temama i pitanjima kojima smo se danas bavili, potpisujući važne sporazume koji se odnose na izgradnju važnih infrastrukturnih projekata, a to znači i na generisanje određenog rasta kroz angažovanje naše operative i uslužnih djelatnosti”, smatra Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se u BiH zbog praznika već vodila bitka.

“Nažalost, politički pristupi su evidentni pred određenim pravosudnim institucijama što je tragično, ali isto tako kako neko nađe načina da atakuje na određene stvari, drugi nalaze načine da ih odbrane, i tako će biti i u budućem periodu”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da će se uvijek naći rješenje za 9. janaur.

Tim za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike, sutra bi trebalo da na sjednici u Banjaluci definiše odgovor, nakon što svi članovi Tima dostave svoje prijedloge i mišljenja.

Taj odgovor Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine trebalo bi da razmatra i usaglasi u petak, 16. marta, da bi on bio dostavljen Ustavnom sudu BiH do roka koji ističe u subotu, 17. marta, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Deset delegata Vijeća naroda Srpske u zahtjevu podnesenom 25. januara traži od Ustavnog suda BiH da donese odluku da nije u skladu sa Ustavom član tog zakona koji navodi da se “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva člana Kluba Hrvata.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.